Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

O domovinskoj (i drugoj) zahvalnosti

Iz propovijedi biskupa Ivasa u Kninu 5.8.2008:

Image Hosted by ImageShack.us

"I zahvalni budite. Zaodjenite se u milosrdno srce, te podnosite jedni druge, praštajući, kao što je Gospodin i vama oprostio. Od srca pjevajte hvalu Bogu, zahvaljujući mu po Kristu Gospodinu našemu."

Propovijed biskupa Ivasa

"Onoga slavnog "olujnoga" dana, je ovaj stari hrvatski kraljevski grad Knin, kao znamen cijele Hrvatske, oslobođen čudesnom ljubavlju, koju je, jednodušno i jedinstveno, kao nikad dotad u svojoj povijesti, pokazao cijeli hrvatski narod, u svojim slavim vitezovima braniteljima.

To se moglo dogoditi, jer je iza njih stajala ne samo mudrost vodstva hrvatske državne vlasti i hrabri časnici-junaci Hrvatske vojske, od Franje do Ante, nego još više i presudnije: ljubav, jedinstvena podrška i molitve njihovih majki i očeva, supruga, djece i prijatelja. Ali i svih onih koji su vjerovali da vjekovima žuđena, sanjana i moljena sloboda domovine, kao i sve druge Božje i izvorne ljudske i narodne životne vrijednosti, zavrjeđuju i najveće ljudske napore i žrtve. I da je baš ta vjera, nada i ljubav, kako svjedoči povijest - "učiteljica života", najveća pobjednička snaga svakoga naroda.

Mi stoga danas nećemo razmišljati o mržnji, koja nas je rušila i ruši kao pogubna bolest gube. Žalimo što je nažalost i danas ona nekima tako u sustavu razmišljanja, na ustima i na peru, da svaki govor, pa i pjesmu, i iskaz ljubavi, radilo se o Bogoljublju, domoljublju ili čak čovjekoljublju, često nervozno proglašavaju govorom "mržnje", pa još jednom pokušavaju obezvrijediti i srušiti pobjedničko jedinstvo našega hrvatskoga naroda.

Mi danas na Dan domovinske zahvalnosti zahvaljujemo svome Bogu koji nam je u svome Sinu Isusu Kristu pokazao da samo istinita i djelatna ljubav, koja je spremna ići do žrtve vlastita života, oslobađa i izgrađuje. Da je sve što nije prožeto ljubavlju, vrlo opasno otrovno i na smrt pogubno. Bez ljubavi nema pravoga mira, ni pravde, ni pravednosti, ni pravog napretka i blagostanja, ni za tzv. male ni za velike narode, ni za bilo koju ljudsku osobu ili društvo.

I sve to bez imalo mržnje spram bilo kojega čovjeka ili naroda: "ta ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi. I kud god idem sa mnom je Hrvatska"...

Zahvaljujemo danas Bogu za hrabre branitelje naše Domovine, za sve mučenike hrvatske, za sve poginule i nestale, mrtve i žive, bolesne i zdrave…

I za njih se Bogu molimo, "nek nam braća znaju, heroji se nikad ne zaboravljaju!"

I za sve one braniteljske udruge, koje se i danas ustrajno bore da sačuvaju svoj ponos, i narodno i svoje zajedništvo. Da bi obranili izvornu istinu Domovinskog rata, naspram onih koji bi ih htjeli suprotstaviti i dijeliti, i kao i nekad, pisati našu povijest bez nas, pa i protiv nas, po nekim svojim ili pak tuđim nacrtima, ideologijama i interesima, pokušavajući i slavnu ovu Oluju prikazati kao zločinački pothvat.

Vjerujemo, uzalud!"

Post je objavljen 05.08.2008. u 22:09 sati.