Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Aleksandar Dragas-PRVA LIGA TESKOG METALA U SPLITU

POVRATKOM KARIZMATICNOG PJEVACA BRUCEA DICKINSONA U IRON MAIDEN KRAJEM DEVEDESETIH POCELA JE OBNOVA GRUPE

Tijekom prve polovice 80-ih Iron Maiden su bila najomiljenija teskometalna grupa tadasnjih tinejdzera i adolescenata,a sada svjedocimo revivalu na zub vremena najotpornijeg heavy metal banda na svijetu.
Ocekivalo se da ce fascinacija pristicavih klinaca u visokim Puma tenisicama,varikinom"izblajhanim"trapericama i prslucima od dzinsa s Iron Maiden i cudovistem po imenu Eddy,zamrijeti njihovim odrastanjem,bez sanse da se vremenom regrutiraju novi poklonici grupe,no slucaj je htio drugacije.
HRPA ANTOLOGIJSKIH PJESAMA
Iako su krajem 80-ih,a napose 90-ih,mjesta u srcima novih tinejdzera zauzeli Metallica i Guns N`Roses,povratkom karizmaticnog pjevaca BRUCEA DICKINSONA u Iron Maiden(krajem 90-ih)doslo je do revitalizacije benda,
obnavljanjem mlade i snaznijeg aktiviranja starije publike koja je iznova pohrlila na rasprodane koncerte svojih heroja iz 80-ih.
Najdomljiviji takav koncert,zabiljezen i na DVD-u,bio je onaj iz Rio de Janeira 2001.pred impresivnih 250000 ljudi.
Nije sporno da se novi uzlet Maidena poklopio s valom nostalgije za raznim segmentima pop kulture 80-ih,no u slucaju metalaca iz istocnog Londona stvar je ipak nesto dublja.
Iron Maiden nisu"cudesa jednog hita"poput RICKA ASTLEYA,nego esencijalan heavy metal bend s antologijskim pjesmama.
SPEKTAKULARNE SCENOGRAFIJE
Mnogim je tinejdzerima osamdesetih predstavljao onu istu rock`n`roll pravovjernost-drugim sredstvima,drukcijim zvukom,drukcijim imidzom,naravno-kakvu su od kraja 70-ih ili od kraja 80-ih za neke druge tinejdzere predstavljali Ramones ili Nirvana.
Spektakularne koncertne scenografije,postenje u obavljanju posla koje granici s fanaticnoscu,zelja da se svojoj publici pruzi najvise(slicno kao Hladno pivo,ciji su clanovi odrasli na Ramonesima i Iron Maiden)te odanost fanovima i heavy metalu(cak i po cijenu staromodnosti),osnovni su razlozi zbog kojih su Iron Maiden,cak i kad zvuce i izgledaju kao
relikt smijesnije strane 80-ih,zadrzali popularnost,koja ce na Poljudu(ocekuje se 20000 ljudi)debelo nadvisiti prosjek posjecenosti prvoligaskih utakmica.
("Jutarnji list")

Post je objavljen 10.08.2008. u 04:05 sati.