Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogohod

Marketing

Dvosmislene besmislice ili besmislene dvosmislice?

Eksplicitno su nam dali na znanje da je domaćin Olimpijade baštinik izuma papira i baruta, gurajući ovome potonjemu naglašenu važnost u pirotehnici, u čemu su oduvijek prednjačili. Manje spektakularna i jednako maštovita primjena ipak se vezuje za zapad, čija su razaranja nadmašila drevne izumitelje.

Slično je sa papirom. Smišljen da kao medij prenosi istine, nebrojeno puta iskrivljene i prilagođene usmenim predanjima, pretvorio se u dio tvornice laži, stijesnivši vijesti na margine gurajući priopćenja u prvi plan. Izrugivali smo se Pitijama u njihovoj nemoći da razaznaju istinu, relativiziranu znakom interpunkcije u dvojbi oko izbora prikloniti li se dvosmislicama ili besmislicama.

Indijanci skupljaju drva, po nalogu poglavice čiji je tranzistor poodavno zašutio zbog istrošenosti baterija, što zbunjuje meteorologe koji se ne bi složili sa takvom dugoročnom sinoptičkom prognozom. Bit će duga i teška zima - u to ne sumnjajte, nitko pri tome nije spominjao hladnoću. Zalihe drva rastu, ubijena je dokolica, ljudi su zadovoljni jer misle da je njihov trud bio svrhovit.

Pošaljete li nove baterije ostarjelome vođi, mogli biste poljuljalti njegov ugled, srozati autoritet, zamutiti smisao življenja. Ne dirajte njegove krugove, ma koliko eliptični bili. Kažu da će biti kruha dok ima igara. O kolačima ni riječi, govore da su nalik energetskim bombama. Sit gladnom ne vjeruje. Sit tibi terra levis. Nos habebit humus. Gaudeamus igitur.

Post je objavljen 09.08.2008. u 08:17 sati.