Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Okrenimo se k Suncu...



Suncokretica je protestirala što moj gušter predugo stoji na blogu.
Ovih dana nisam raspoložena za neke teške teme... pa ću ovu posvetiti suncokretima.... i a našim dvijema blogericama koje su za svoje nickove odabrale ime tog posebnog cvijeta.
Suncokreti na slici rastu u mom dvorištu... i ja se svaki puta kada ih vidim sjetim naših blogerica.
Pronašla sam legendu – kako je nastao taj cvijet.

„Krvava Luna je obasjavala njeno uplakano lice...prošlo je mnogo dugih noći kako nije spavala. Mislila je samo na njega, na obožavanog čovjeka za kojeg je živjela. Vidjela ga je sasvim slučajno, jedne blage noći, dok je ista Luna obasjavala prozore njene odaje...bio je samo sjena u daljini koja se pretvorila u najljepše i najmilije biće koje su njene mlade oči ikad vidjele.
Ali, taj Bog Sunca, glazbe i muške ljepote nije dolazio svake noći da bi vidio nju. Njegovo srce nije kucalo zbog nje, već zbog druge žene, njene sestre...Od tada svoje dane je provodila u zatamnjenim odajama tugujući nad svojom sudbinom, ali sa čežnjom je dozivala Noć, jer je njen voljeni tada dolazio...
Klitija je živjela iz dana u dan sama i odvojena od vanjskog svijeta, ne gubeći nadu. Čeznula je i iščekivala dolazak voljenog Apolona u njene odaje. Ali on je svake noći svoju ljubav poklanjao njenoj sestri Leukoteji...I odjednom, bez upozorenja, mržnja zamijeni ljubav i Klitija ocu otkrije tajnu ljubav svoje sestre. Leukoteja je bila kažnjena užasnom kaznom...živa je zakopana...
Bog Sunca nije mogao oprostiti Klitiji njen čin i ona je jedno jutro, tugujući umrla. Bog Sunca ju je pretvorio u Suncokret, koji će svaki dan slijediti Sunce, ali će noću venuti i spuštati svoju glavu prema tamnoj zemlji... „


Što znamo o suncokretima?

Biljke suncoketa uzgajane su prije više od 4.000 godina u Meksiku i služile su za prehranu ali su korištene i u obredne svrhe, otkrili su američki znanstvenici.
David Lentz i njegove kolege sa sveučilišta Cincinatti istraživali su sjemenke suncokreta što su pronađene u špilji Del Gallo u meksičkom Morelosu. Pretpostavlja se da je špilja korištena za različite obrede, između ostaloga i za pogrebe.
Oni su tijekom drugog istraživanja ispitivali meksičke Indijance o tradicionalnim nazivima biljke, pri čemu ni u jednom slučaju nisu dobili naziv koji bi nalikovao španjolskom ili sjevernoameričkim nazivima za suncokret.
Primjerice, pripadnici plemena Nahua, nasljednici Azteka, biljku zovu između ostaloga Chimalacatl. Jedan dio te riječi znači štit, što je stručnjacima bilo zanimljivo zbog otkrića da su aztečki vlastodršci nosili štitove u obliku sjemenki suncokreta.
Kasnije su španjolski osvajači vjerojatno odbijali ili čak sprečavali korištenja suncokreta zbog njihova političkog i obrednog značenja, smatraju znanstvenici.
Suncokret je dobar čuvar zdravlja i može se upotrijebiti u nekoliko različitih svrha i kod nekoliko različitih problema. Evo nekih primjera:
Pored ostalih sastojaka, suncokret sadrži i inulin koji je efikasan protiv gušobolje, promuklosti, zapaljenja pluća, bronhitisa kao i ostalih infekcija pluća i bronhija. Tinktura suncokreta rastvorena u vodi može se upotrijebiti za ispiranje usta prilikom upale grla, dušnika i krajnika, a pomaže i ispiranje odvarom od listova suncokreta. U jednoj litri vode desetak minuta kuha se šaka listova presječenih napola, zatim se pet minuta ostavi poklopljeno i procijedi.
Suncokretovo ulje ne služi samo za hranu. Ako imate grčeve u nogama, suncokretovo ulje možete upotrijebiti za masažu. Preporučuje se masaža mišića nogu dva do tri puta dnevno. To pomaže da se grčevi smanje, a ublažava i reumatične bolove i bolove nastale zbog artritisa.
Kad se radi o ishrani, suncokretovo ulje, u raznim količinama, je veoma preporučljivo. Ono sadrži višestruko zasićene masne kiseline koje su važne za zdravlje krvnih sudova., a i efikasno je u snižavanju holesterola u krvi.
Suncokret se može koristiti i u kozmetičke svrhe. Za to je potrebno brašno od sjemena suncokreta pomiješano s vodom, koje se nanosi na lice i dekolte služeći za čišćenje lica i neku vrstu kao pilinga. Ako vam je koža masna, prethodnu smjesu pomiješajte s vodom od lavande, ako je suha – s nevenovom vodom, a ako je osjetljiva – s ružinom vodicom.


Donesi mi suncokret da ga presadim
na svoje tlo sprzeno od slana
Da pokazuje citav dan zrcalnim modrinama neba
strepnju svog zuckastog lika.

Teze jasnoci nejasne stvari
iscrpljuju se tijela u slijevanju boja,
ove sred muzike
Nestati je dakle najveca od svih sreca

Donesi mi ti biljku koja vodi
tamo gdje nicu zute prozirnosti
i isparava se zivot kao bitna tvar
Donesi mi suncokret lud od svjetlosti!


EUGENIO MONTALE

Hm... i kada ne znamo na koju stranu se treba okrenuti i što učiniti.... tada se najbolje okrenuti k suncu... jer to je uvijek prava strana i najbolji izbor.


Post je objavljen 08.08.2008. u 22:44 sati.