Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Čokoladni (pakleni) kolačići

Image and video hosting by TinyPicUpozorenje!!!


Recept za Čokoladne kolačiće potječe iz kuharice Gospodarskog lista. U njoj su skupljeni recepti domaćica iz cijele Hrvatske (i šire). I dotični recept je od jedne gospođe koja tvrdi da su ti kolačići «jako ukusni i dekorativni». Ne poričem ni jedno ni drugo.

Uz dotični recept u dotičnoj kuharici priložena je fotka tih kolačića, za koju pretpostavljam da potječe od dotične gospođe. Pokraj kolačića je i fotka kalupića u kojima su ti kolačići rađeni. Nemam potpuno iste kalupe kakve ima ta gospođa, ali slični su, razlika je u tome da njeni imaju više različitih oblika.

Moji kalupi
Image and video hosting by TinyPic

1. pokušaj
I tako sam ja, kad već imam kalupe, prije 3-4 godine prvi put radila te kolačiće prema dotičnom receptu.

Pripremila sam smjesu za kolačiće, nauljila sam kalupe (i to dobro, da ne bi bilo zabune) i ulijala smjesu u njih. I sve to stavila sam u hladnjak da se stvrdne: dotični kolačići se ne peku, nego se stave u hladnjak da se smjesa stvrdne.

I nakon par sati stvrdnute kolačiće treba izvaditi iz kalupa.

Sve se to lijepo stvrdnulo i idem ja to vaditi iz kalupa, onako kako dobra gospođa savjetuje u svom receptu (iliti Plan A): «istresite iz kalupa», samo nigdje ne objašnjava kakvom metodom.
Tresem ja kalupe, a kad tamo: kolačići ni makac. Mogla sam tresti kalupiće do mile volje, ali kolačići nisu izlazili van. Odlučila sam dati kolačićima priliku da razmisle o svom ponašanju i ostavila ih na sobnoj temperaturi sat-dva (možda će onda htjeti izaći van iz kalupa). Nakon tih sat-dva ponovila sam postupak s «trešnjom kalupića» - i kad tamo: od toga nikakve koristi.

Prešla sam na Plan B: sjela sam na kuhinjski pult, ko´ kokoš, i bacala sam kalupiće na pod pokriven papirom. Nadala sam se da kad ih silovito zavitlam na pod iz velike visine - da će to omogućiti da kolačići ispadnu iz kalupa. Moš´ mislit!

Došlo je vrijeme za Plan C: u zdjelicu sam nalijala vruću vodu i u nju uronila kalupić, pazeći da se kolačić ne zalije. Tankom oštricom noža odvojila sam, pri vrhu, kolačić od kalupa. Nakon par sekundi izvadila sam kalupić iz vode i prvo sam pokušala izvaditi kolačić «trešnjom kalupića» a onda divljačkm bacanjem kalupića na pod. Al´ ni od jednog ni od drugog nije bilo koristi. A pritom sam više puta opekla vrhove prstiju dok sam kalupiće stavljala u vodu i vadila ih iz nje. A nakon svakog kalupića morala sam uliti novu vruću vodu jer se ova prethodna ohladila.
Pokušala sam i udarati po okrenutim kalupićima, najprije žlicoma, pa onda masivnom drškom noža, pa onda batom za meso, a na kraju i čekićem. Ali kolačići su se ustrajno držali svojih kalupa.

Plan D je bio isti kao i Plan C: još jednom svaki kalupić uroniti u vruću vodu i ponoviti ove fore s «trešnjom» kalupića». Iako sam tada već bila odustala od ove obične «trešnje» i prešla drito na divljačku trešnju kalupića. Al´ od svega nikakve koristi.
Plan D sam, po potrebi, ponovila još 2-3 puta (uranjanje u vruću vodu i divljačka trešnja kalupića) i kolačići su napokon počeli ispadati van.
S tim da su vrhovi mojih prstiju stradali još u ranim fazama Plana C, prilikom završnih faza Plana D kalzupiće sam stavljala u vruću vodu pomoću rupičaste žlice, a isto tako sam ih i vadila van.
Trebalo mi je cijeli dan, ali rezultati su bili tu: ponešto deformirani i otopljeni kolačići.

Nisam se dala smesti, vratila sam ih u hladnjak, složene na tanjur pokriven papirom za pečenje. Ponovno su se stvrdnuli i bili su «ukusni i dekorativni».
Image and video hosting by TinyPic


Te probleme oko vađenja kolačića pripisivala sam pretpostavci da sam nešto pogriješila u postupku.

2. pokušaj
Nekoliko mjeseci kasnije ponovno sam krenula u izradu kolačića. Ovaj put sam neke kalupe namazala uljem, a neke maslacem.
Ponovila se ista priča s vađenjem kolačića iz kalupa. Al ovaj put sam preskočila Plan A i Plan B i prešla direktno na varijacije Planova C i D: po nekoliko puta sam uranjala kalupe u vruću vodu, vrhom noža odvajala kolačiće i divljački ih tresla.
I ovaj put to se pokazalo kao najbolja solucija. Iako je kod kalupa s maslacem stvar bila još gora, jer se maslac, naravno, stvrdnuo u frižideru.

3. pokušaj
Nekoliko tjedana kasnije, treći put sam okušala sreću s tim kolačićima i ponovno se dogodila ista stvar: nema šanse da kolačići nakon «trešnje» skliznu iz kalupa.

Sad sam bila sigurna da se ja točno svaki put držim recepta: očito recept ne valja.


Idućih mjeseci tražila sam slične recepte po Internetu. I našla sam 1 koji je zapravo jako sličan ovome: svodi se na istu stvar, jedino su omjeri sastojaka različiti.

Ali u tom receptu piše da četvrtasti kalup treba obložiti papirom za pečenje, u njega ulijati smjesu, staviti u hladnjak, kad se stvrdne izvaditi iz kalupa, odlijepiti papir i narezati na šnite. Tj. taj recept ne uključuje nikakve malene kalupe.

4. pokušaj
Ali zašto bi bilo jednostavno, ako može biti komplicirano? Neću ja to stavljati u četvrtasti kalup – pa naravno da ću ja to staviti u malene, vesele kalupiće – i naravno da na kraju kolačići opet nisu išli van iz nauljenih kalupića. I naravno da sam ponovno bila prisiljena primijeniti varijacije Planova C i D za vađenje kolačića iz kalupa.


5. pokušaj
Još sam jednom ponovila cijelu priču s malenim kalupićima i sa svojom varijacijom recepta: iz dvaju recepta uzela sam ono što mi se sviđa. A rezultat se mogao pretpostaviti – kolačići ne idu van.

Bilo je još pokušaja, koji se svode na ovih pet spomenutih slučajeva.

Ali nakon cijele priče meni se i dalje najviše sviđaju kolačići iz malenih kalupića. Dakle stavarno, zašto bi bilo jednostavno, ako može biti komplicirano?

Najnoviji izum su kolačići iz kalupića za kuglofe koji još teže idu van iz kalupića, nego u prethodnim slučajevima.


Image and video hosting by TinyPic


Facit iliti sažetak svega ovoga je:
- kolačići u kalupićima jesu dekorativni, ali izvaditi ih van iz kalupa – to je izazov
- ako imate vremena prihvatite izazov: kombinirajte Plan C i Plan D, više puta, uzastopno, da biste kolačiće izvadili iz kalupa
- ako otkrijete neki jednostavniji način vađenje iz kalupića, javite mi
- ako vam ne pada na pamet natezati se cijelo poslijepodne (ili prijepodne ili cijelu noć) s tim kalupićima, ulijte smjesu u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje, kad se stvrdne, izvadite kolač iz kalupa, odlijepite papir i narežite kolač nožem na šnite


Evo i receptića za hrabre:

500 g šećera
150 ml vode
250 g mlijeka u prahu
70 g kakaa
120 g margarina
tekuće arome po želji: čokolada, vanilija, rum…
+
(ako koristite malene kalupiće: puuuuuuuuuuuuuno biljnog (neutralnog) ulja)


U odgovarajuću posudu prosijajte mlijeko u prahu s kakaom, dodajte na listiće narezani margarin.

U lonac stavite vodu i šećer. Miješajte na nižoj temperaturi da se šećer rastopi. Kad zakuha kuhajte 5 min na umjerenoj temperaturi.

Polako ulijevajte vrući šećerni sirup (u tankom mlazu) u prosijano mlijeko i brze miješajte smjesu da se sastojci povežu. Pazite da ne nastanu grudice.
Ako je smjesa suha i ne povezuje se možete dodati 1-2 žlice vode ili ruma.
Možete u 1-2 žlice vode rastopiti malo instant kave, ali nemojte pretjerati da kolačići ne budu gorki.
Ili po želji, umiješajte malo neke tekuće arome.


A sad ono što sam već rekla:
- ako volite izazove, malene kalupiće dobro (!) namažite uljem, iako od toga baš i nema koristi. Ulijte vruću smjesu u malene nauljene kalupiće, pazite da žlicom dobro nagurate smjesu u kalupe jer će inače ostati molekule zraka među smjesom, pa će kolačići poslije biti rupičasti, nemojte opeći prste
I cjelodnevna zabava vađenja kolačića iz kalupa može početi nakon otprilke 2 sata (proučite Plan C i Plan D).
Kad ih konačno uspijete izvaditi iz kalupića, kolačiće složite na pladanj obložen papirom za pečenje i vratite ih u hladnjak.

- ako ste sigurni da ste spremni odreći se te zabave vađenja kolačića iz kalupića, četvrtasti kalup obložite papirom za pečenje, u njega ulijte vruću smjesu, poravnajte i odozgo zagladite. Stavite u hladnjak na par sati, kad se stvrdne, izvadite iz kalupa, odlijepite papir i nožem narežite kolač na šnite.

Kolač ili kolačiće čuvajte u hladnjaku. Poslužite ih nakon što su malo odstajali na sobnoj temperaturi, onda su mekši i kremastiji.


*Recept je iz kuharice Gospodarskog lista. Kao što sam rekla, recept s Interneta sličan je ovome, ali kolačići su ukusniji kad se rade prema receptu iz kuharice. Oni prema receptu s Interneta su nekako suhi (a ionako ni jedni ni drugi ne idu van iz malih nauljenih kalupa).
Post je objavljen 08.08.2008. u 09:25 sati.