Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/monasticism

Marketing

Molitva srca


Image and video hosting by TinyPic

Ako smo hramovi Božji, Božja će riječ prebivati u nama i poučavati nas iznutra.
Sv. Pahomije



Drevna je tradicija vezana uz monaški način života i moljenja često upućivanje Bogu kratkih zaziva kao npr. Isuse, smiluj se! Ili: Bože, u pomoć mi priteci! Povezivanjem takvih zaziva nastale su litanije.

Budući da su monasi, osobito na Istoku, rado molili na brojanice, a na Zapadu na krunicu, postoji i više oblika moljenja raznih krunica koje su nastale na temelju monaške predaje, tj. povezuju mislenu molitvu koja je nadahnuta na pojedinim biblijskim tekstovima i usmeno ponavljanje pojedinih zaziva.

Upute

Vrlo je korisno za duhovni život više pura dnevno sabrano ponavljati neki redak iz Svetoga pisma ili pojedini molitveni zaziv. Ta nam molitva pomaže da naš um ne luta prostranstvima mašte, sjećanja i drugdje, već da bude sabran.

1. Najprije se prekrižimo i tiho počnemo izgovarati pojedini zaziv.

2. Monasi su rado molili molitvu carinika u hramu koju su spajali s vapajem slijepoga Bartimeja: GOSPODINE, ISUSE KRISTE, SINE BOŽJI, SMILUJ SE MENI GREŠNIKU. Tajna se te molitve sastoji u izgovaranju svetoga imena Isusova po kojem se u naše srce razlijeva božanska milost i neiskazani duševni mir. Ova se molitva preporuča osobito u kušnjama jer blagoslovljeno ime Isusovo izgoni iz našega srca napasti i nemir.

3. Na krunicu ili brojanicu možemo moliti i druge zazive kao npr. OČE, SAGRIJEŠIH PROTIV NEBA I PRED TOBOM ili: DOĐI KRALJEVSTVO TVOJE ili bilo koji redak iz psalama.

4. Ako molitvu upravljamo BI. Dj. Mariji, uz uobičajenu "Zdravo Mariju" možemo moliti: PRESVETA BOGORODICE, MOLI ZA ME GREŠNIKA.

5. Ako molimo za pokojne, uz "Pokoj vječni" može se moliti: GOSPODINE ISUSE KRISTE, SMILUJ SE SLUZI SVOME (ime).

Isusova molitva i ostali zazivi mogu se moliti u svakoj prilici. Važno je da molimo ponizno, raskajano, smireno i skrovito u tajnoj odaji svoga srca. Kao što kap vode može izdubiti i najtvrđi kamen, tako i česta molitva, bez obzira na naše slabosti i rastresenost, dovodi do čiste i sabrane molitve. Ne smijemo zaboraviti da bez Božje milosti ne možemo ništa učiniti, stoga sav naš život treba biti protkan molitvom.

(Iz Benediktinskog molitvenika, Verbum, 2005.)


Post je objavljen 07.08.2008. u 06:00 sati.