Tijesto
400 g brašna
2 žlice ulja
1 žlica octa
prstohvat soli
mlaka voda
Nadjev
750 g blitve
5 manjih poriluka
po 1 crvena, zelena i žuta paprika
sol, papar
muškatni oraščić
300 g Emmentalera
4 žlice krušnih mrvica
2 češnja češnjaka
+
150 ml kiselog vrhnja
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, dodajte mlake vode koliko je potrebno da dobijete glatko tijesto. Tijesto podijelite na 2 kugle, premažite ih uljem, pokrijte i ostavite da stoje pola sata na sobnoj temperaturi.
Za nadjev, blitvi trokutasto odrežite središnji bijeli dio i stabljiku.
Bijeli dio blitve narežite na kockice.
Ako su stabljike široke, možete ih prerezati na pola po dužini, pa ih onda rezati na kockice/rezance.
Poriluk prerežite na pola po dužini i dobro ga operite. Narežite ga na rezance.
Paprike operite, očistite i narežite na rezance.
Bijeli dio blitve, poriluk i papriku stavite u lonac s malo posoljene vode i kuhajte 5 min. Povrće ocijedite i ostavite da se ohladi.
Zeleni dio blitve blanširajte 1 min u posoljenoj kipućoj vodi. Prelijte hladnom vodom, a onda rukama iscijedite što više vode, nasjeckajte ga.
Sir naribajte.
Uzmite jednu kuglu tijesta i razvaljajte ju i razvucite na pobrašnjenoj podlozi da bude što tanje i što veća. Tijesto posipajte s 2 žlice krušnih mrvica.
Na tijesto rasporedite polovicu zelenog dijela blitve i polovicu nadjeva od poriluka, paprika i bijelog dijela blitve. Posipajte solju, paprom i muškatnim oraščićem, polovicom naribanog sira i 1 češnjem sitno narezanog češnjaka.
Savijaču narolajte pomoću stolnjaka i stavite ju u lim.
Na isti način napravite i drugu savijaču.
Savijače premažite kiselim vrhnjem i nabockajte ih drvenim štapićem.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 50 min.
*Recept je iz časopisa Burda Moden.
Recepti za savijače
Savijača s mahunama
Savijača od trešanja
Savijača od trešanja i čokolade
Savijača od trešanja i pudinga
Savijača od trešanja i rogača
Recepti s cijelom blitvom
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Torta-složenac od riže i blitve
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Post je objavljen 05.08.2008. u 11:12 sati.