Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdjohovec

Marketing

13. OBLJETNICA OLUJE

Photobucket Photobucket Photobucket

Photobucket
Pomolimo se za sve pale borce heroje - Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svjetlila njima! Počivali u miru. Amen.


Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a prvi put i Dan branitelja, u sjećanje na vojno-redarstvenu akciju Oluja u kojoj je 1995. oslobođen Knin i najveći dio okupiranog teritorija.

Oslobođenje Knina, nakon petogodišnje srpske okupacije, izazvalo je oduševljenje diljem Hrvatske budući da je taj grad bio središte i simbol srpske pobune, koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrba, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA.

Za Hrvatsku politički i gospodarski neodrživo stanje promijenila je Oluja, koja je počela u petak, 4. kolovoza, u pet sati ujutro. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.


Post je objavljen 05.08.2008. u 11:11 sati.