Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/timotej

Marketing

Sv. Ivan Marija Vianney, župnik Arški





     Ljudi ovog svijeta, da bi se oslobodili dužnosti postizanja svetosti, jer im nastojanje na putu svetosti smeta njihovu uživanju u životu, žele vas uvjeriti kako je za postignuće svetosti potrebno činiti izvanredna djela, obavljati izvanredne pobožnosti, prihvaćati velike strogosti, mnogo postiti, ostaviti svijet i društvo i skloniti se u pustinju, te u pustinji provoditi dane i noći u molitvi. Bez sumnje, sve je to vrlo dobro i takav način života mnogi su sveci odabirali i slijedili, ali Bog ne traži to od svakoga. Ne traži to od svakoga naša sveta vjera. Naprotiv, vjera nas uči i govori nam: »Pogledajte u nebo i vidite svece koji su tamo stigli i zauzeli prva mjesta a nisu činili izvanrednih stvari u životu. Djevica Marija, Kristova Majka i Sveti Josip nisu na takav način živjeli u svom životu! Sam Isus u Evanđelju govori kako će mnogi na sudnji dan govoriti: Gospodine, Gospodine, zar nismo prorokovali u Tvoje ime? Zar nismo istjerivali zle duhove i činili čudesa? Pravedni Sudac će im odgovoriti: Nosite se od mene, vi bezakonici. Nikad vas nisam poznavao! Što to govorite!? Zapovijedali ste moru, a niste znali zapovijedati svojim strastima! Oslobađali ste opsjednute od đavla, a bili ste mu robovi! Činili ste čudesa, a niste obdržavali mojih Zapovijedi!... Odlazite, bijednici, u vječnu vatru! Činili ste velike stvari, a ništa niste učinili da se spasite i da zaslužite nebo. Vidite li, dakle, da se svetost ne sastoji u izvanrednim stvarima, nego u vjernom vršenju Božjih Zapovijedi i u ispunjavanju dužnosti u staležu u koji nas je dobri Bog smjestio!
     Često vidimo osobu koja vjerno ispunja male dužnosti svog staleža i draža je Bogu nego samotnici u svojim pustinjama. Želite li još znati, što je svetac? Svetac je čovjek koji se boji Boga, koji iskreno ljubi Boga, i koji vjerno služi Bogu. Svetac je čovjek koji ne dopušta da ga zarobi oholost, samoljublje, koji je u pravom smislu ponizan i malen u vlastitim očima. Koji, iako je lišen dobara ovog svijeta, ne priželjkuje ih. Ili koji ih posjeduje, ali uz njih ne privezuje svoje srce. To je čovjek koji je neprijatelj svakog nepravednog dobitka. To je čovjek strpljiv i pravedan i ne vrijeđa se nepravdama koje mu drugi nanose. To je čovjek koji ljubi svoje neprijatelje i ne želi im se osvećivati. To je čovjek koji je uslužan bližnjemu u svemu što mu je moguće. Dijeli rado od svojih dobara siromasima. Traži jedino Boga, prezire dobra i časti ovog svijeta. Težeći samo za nebeskim dobrima, odvratna su mu zemaljska uživanja i zabave, pa svoju sreću nalazi jedino služeći Bogu. To je čovjek koji je revan u Božjoj službi, koji često prima Sakramente, i koji se ozbiljno bavi svojim spasenjem. To je čovjek kome se gadi svaka vrsta nečistoće i koji bježi od zla, pokvarena društva, kako bi sačuvao u čistoći svoje tijelo i svoju dušu. To je čovjek koji se u svemu podvrgava volji Božjoj u svim križevima i strpljivo podnosi sve što ga stigne u životu. Nikoga ne optužuje nego se drži u svemu Božje pravde. Svetac je dobar otac koji jedino traži spasenje svoje djece, dajući im sam dobar primjer ne čineći nikad ništa što bi ih moglo sablazniti i navesti na grijeh. To je čovjek koji je prema ukućanima bez izuzetka kao s braćom i sestrama. To je sin koji poštuje svoga oca i koji drži da su mu roditelji mjesto Boga. To je sluga koji u osobi svoga gospodara gleda samoga Krista. To je ono što se jednostavno naziva pošten čovjek. Ali Bog takve ljude nazivlje svetima! »Tko je taj, da mu čestitamo, jer je kušnju prošao i savršen ostao, neka mu je čast! Tko je taj, da ga slavimo... Tko bijaše iskušan i ostade nepovrijeđen. Tko je mogao provrijediti zakon i nije ga povrijedio.. Zlo činiti, a nije ga činio? (usp. Sir 31,9-10)

(iz jedne propovijedi)

O neokaljana Djevice, koja od Boga sve dobivaš za što Ga moliš, isprosi nam živu vjeru, duboku poniznost, čistoću bez ljage, veliku odvratnost i prema najmanjem grijehu, žarku ljubav prema Tvom Sinu i Tebi! Jer je ljubav prema Tebi znak predodređenja, moli vruće svoga božanskog Sina, našega Otkupitelja, da nam iskaže milost i milosrđe, jer je On prije svoje smrti, u osobi sv. Ivana, naše duše Tebi povjerio! Zaštiti nas u životu, a osobito u času smrti! I udijeli oslobođenje duša naše braće, koje su u čistilištu, da im sine vječno svijetlo!



Post je objavljen 04.08.2008. u 19:25 sati.