Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Da: Zeleni stoje iza građana!

Lijevo: Vlasta Toth i Zoran Oštrić na štandu. Imamo odnedavno i šator, pa smo u hladu. sretan

Danas je stranka Zelena lista, pridružena članica Europskke zelene stranke, ikmala štand na Trešnjevačkom placu u Zagrebu. Štand je planiran u okviru kampanje prikupljanja potpisa protiv gradnje nuklearne elektrane na Dunavu, koju možete potpisati i on-line na našem sajtu. Štand ćemo postaviti 23. kolovoza na Utrinama, 30. kolovoza na Sigečkici, a u međuvremenu jednom idemo i u psojetu Sisku. Tu smo uspostavili dobru suradnju sa lokalnom vlastima (općina Erdut).

Pogledajte facebook grupu Reci NE nuklearki u DALJU. Međunarodna konferencija NE nuklearnim elektranama - SUNCE je najbolji reaktor održat će se u Osijeku, Dalju i Erdutu 4-6. rujna 2008. u zajedničkoj organizaciji Zelene liste, Europske zelene stranke i udruga Press centar za okoliš (Osijek) i Grupa OR (Zagreb).

Potaknuti žalosnim događajem uništavanja parka na Gupčevoj zvijezdi, o čemu sam pisao prekjučer, dodali smo i drugu peticiju, koju su pokrenuli tamošnji građani. Važno je da narod izrazi solidarnost, jer se iste nedopustive stvari svuda u Zagrebu, i drugdje, događaju. Tu se zaista nema što diskutirati: trenutna gradska vlast u godinu i pol je šest puta mijenjala Generalni urbanistički plan (koji bi kao strateški dokument, donesen nakon tri godine pripreme, trebao biti na snazi bar deset gbodina) u interesu razvojnika, spekulanata koji ulijeću u želji za lovom što se proglašava "javnim interesom" - a nakon svega toga mirno i otvoreno krši GUP koji je donijela! Pročitajte na stranicama naše gradske organizacije članak PUP i GUP jedno, Bandić i Jelavić drugo. Tu možete vidjeti i izvor iz katastra, u visokoj rezoluciji: da, radi se o zoni označenoj sa Z1, zelena zona - gradnja ceste tu ne dolazi u obzir. Nažalost, slične se stvari događaju stalno, u cijelom Zagrebu: tako trenutna vlast vlada - kao feudalac svojim lenom.

Mnogi su građani, koji su našem štandu prilazili, pitali što je sa Cvjetnim trgom, hoće li biti nekih prosvjeda. Nismo mogli drugo, nego im dati kopiju našeg jučerašnjeg priopćenja. Citiram iz njega:

Pozivamo udruge i grupe, koje su organizirale masovne prosvjede protiv uništenja gradske kulture, da obnove svoje aktivnosti. Taktička je greška što su aktivnosti zamrle u posljednjih pola godine, nakon vrlo uspješnog prosvjeda u Varšavskoj.

Mi smo svoj stav o tome jasno rekli i u akcijama udruga sudjelovali, ne tražeći ništa za sebe. Sudjelovat ćemo i dalje, i svoj stav iznositi u javnost. Mi smo također u posljednje dvije godine poticali ili podržali 20-ak drugih građanskih inicijativa samo u Zagrebu, te još mnoge van Zagreba. Danas možemo jasno reći i ovo: da, mi smo politička stranka, i na osnovu ovakvog našeg djelovanja, očekujemo glasove građana na slijedećim lokalnim izborima, svibnja 2009!

To, da smo mi stranka, uspio je nakon samo tri godine skužiti i trenutni pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo Davor Davor Jelavić, koji reče (citiram prema današnjem Novom listu):

Iza protivnika gradskih projekata, smatra pročelnik Davor Jelavić, stoje političke stranke. Politika, tvrdi Jelavić, stoji i iza prosvjeda zbog devastacije parka na Gupćevoj zvijezdi, kao što je, opominje, stajala i izta građana koji su svojedobno ustali proztiv radova u Galjufovoj ulici.

Da, gospodine Jelaviću, istina je: mi stojimo iza građana!

Post je objavljen 02.08.2008. u 21:05 sati.