Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/monasticism

Marketing

MISLI IZ PRAVILA SV. OCA BENEDIKTA KOJE GOVORE O MOLITVI

Image and video hosting by TinyPic

Proslov

Poslušaj, sinko, pouke učitelja i prikloni uho svog srca; spremno primi savjet dobrohotnog oca i uspješno ga provodi u djelo. Tako ćeš se naporom posluha vratiti onome od koga si se udaljio svojim nehajnim neposluhom.

Otvorimo svoje oči božanstvenome svjetlu i pažljivim uhom poslušajmo opomene što nam ih Božji glas svaki dan dovikuje: Danas glas mu poslušajte, ne budite srca tvrda.
Napredujući u samostanskom životu i u vjeri, srce nam se širi, i putem Božjih zapovijedi hrlimo s neizrecivom slatkoćom i ljubavlju.

O ponašanju kod pjevanja psalama

Vjerujemo da je Bog svagdje nazočan i da oči Gospodnje na svakom mjestu budno motre dobre i zle. Bez sumnje moramo to još čvršće nego inače vjerovati kad sudjelujemo kod Djela Božjeg. Zato se stalno podsjećamo na ono što kaže prorok: Služite Gospodinu sa strahom. I: Pjevajte mudro. I još: Pred licem anđela pjevam tebi. Razmišljajmo, dakle, kakvi moramo biti pred licem Božanstva i njegovih anđela te se kod pjevanja psalama vladajmo tako da se naš duh slaže s našim glasom.

O smjernosti kod molitve

Ako ljudima na visoku položaju podnosimo neku molbu, to se ne usuđujemo nego s poniznošću i poštovanjem. Koliko se više sa svom poniznosti i prisnom pobožnosti moramo molbom obraćati Bogu, Gospodaru svega stvorenja. I valja nam znati da nećemo biti uslišani zbog mnogih riječi, već zbog čista srca i pokorničkih suza.

Neka stoga molitva bude kratka i čista, osim ako nas Božja milost ne potakne da je produžimo, U zajednici neka molitva uvijek bude kratka i čim starješina dade znak, svi će zajedno ustati.



Post je objavljen 01.08.2008. u 19:39 sati.