Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogger74

Marketing

Ćoškari

Svojevremeno san se družija s ekipom koja je koristila jedan izraz, mada nikad nisam skužija da li je to bila interna baza ili taj izraz zaista postoji, možda u nekom kraju Juge, u nekom žargonu. Ćoškari. Ekipa koja izađe vanka i onda ne zna di bi i šta bi i onda vise uvik na istom ćošku.
Lipi je to izraz bija, mada nije dalmatinski. Dalmatinski bi valjda bija "kantunari". Baca malo na "kantunali", šta je ona vrsta namještaja šta neupadljivo stoji u kantunu sobe. Svakako koristija se jedno vrime taj izraz u toj ekipi, a koliko znam nema mu pandana u današnjem splitskom govoru. Lipo izađeš, prođeš gradom, sretneš uvik iste face na istim lokacijama i pozdraviš ih sa "alo ćoškari :D". Uz široki osmijeh obavezno.
Zbilja je bilo nešto u tom izrazu. Bez njega osmijeh je bija nekako kisel, gorak, lažan. Nije isto. Prošetaš i na očekivanim lokacijama sretneš očekivane ekipe, pozdravljaš sa "alo di ste" a kroz glavu ti nekako prođe "a di ste, pa tu ste, di ćete drugo bit. Šta pitam kad znam, tu ste bili i jučer i prekjučer i bit ćete opet sutra". Pozdravljaš ih naizgled srdačno jer moraš, a zapravo pritom misliš, "koji ste luzeri, opet ste tu, niste se makli od tu već godinama. I sutra da dođem opet ću vas tu nać, jer to je vaš kantun, to je vaš domet. Jeba vas vaš kantun. :("
A onda je doša taj izraz, uz koji si moga čoviku srdačno i iskreno zavarit u facu. Gledat ga u oči i reć mu, "a di si ćoškaru :D". I znate pritom i ti i on, jasno je šta mu govoriš. Njegov bi osmjeh tada bija kisel i gorak i usiljen, jer si ga jednom riči smistija na misto, na njegov jebeni kantun.
Tako je to tada bilo, a onda je izraz nesta kako se i pojavija. A ćoškari, oni su još uvik tu. Na svome kantunu di su uvik i bili. Koji put se i taj kantun priseli kako stado ćoškara migrira, sezonski je ćošak na Firama, Bačama, isprid Doma, na balotama, isprid O'Hare... ćoškari migriraju ponekad, ali ne evoluiraju.
A ja san zahvalan tom izrazu šta je postoja. Izraza ćoškar možda više nema, ali ćoškari su i dalje tu. Oni su vječno tu.

Post je objavljen 31.07.2008. u 15:18 sati.