Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maloosvemu

Marketing

Klimatske promjene -kako ćemo sami sebe uništiti...

Odlomak iz pisma indijanskog poglavice Seattle-a iz 1854. godine, upućeno američkome predsjedniku u Washington kao odgovor na ponudu da bijelci kupe indijansku zemlju.


Čak i bijeli čovjek, čiji Bog govori i šeta s njime kao prijatelj s prijateljem, ne može biti izuzet od zajedničke sudbine. Mi možemo biti braća poslije svega. Vidjet ćemo. Jednu stvar znamo, koju će bijeli čovjek jednog dana otkriti - naš Bog je isti Bog. Vi sada možete misliti da ga vi imate kao što želite imati našu zemlju; ali to ne možete. On je Bog čovjeka i njegova samilost jednaka je za crvenoga čovjeka kao i za bijeloga. Ta zemlja je draga Njemu i škoditi zemlji jest prezirati njezinog Stvoritelja. Bijeli također trebaju prolaz; možda brže nego sva druga plemena. Zaprljajte vaš krevet i jedne noći ugušit ćete se u vlastitom smeću.
Ali u vašoj propasti svijetlit ćete sjajno, potpaljeni snagom Boga koji vas je donio na tu zemlju i za neku posebnu svrhu dao vam vlast nad njome kao i nad crvenim čovjekom. Sudbina je misterija za nas jer mi ne znamo kad će svi bizoni biti poklani i divlji konji prirpitomljeni, tajni kutovi šume teški zbog mirisa mnogih ljudi i pogled na zrele brežuljke zamrljan brbljajućom žicom. Gdje je guštara? Otišla je. Gdje je orao? Otišao je. To je konac življenja i početak borbe za preživljavanje.

Ako nekog zanima da procita cijelo pismo... eo vam link
Pismo indijanskog poglavice..


Iako znanstvenici vec godinama upozoravaju nase vođe kako planet nece moci jos dugo trpiti nase zagadivanje i imperiju nad njim, oni se ponasaju bahato i nastavljaju raditi po svom... Iako kako stvari stoje nece jos dugo.. Vec sad se prica o tome kako se vec 1/3 svih ledenjaka pocela topiti,, a za nekoliko godina.. sve bi moglo da bude jos gore,, Znanstvenici predvidaju kako ce se povrsina mora podigniti za čak 100 metara... sto bi znacilo da ce nas vodeni planet,, prekriti velikom vecinom voda... i da ce svi priobalni gradovi kao sto su Los Angeles,N.York i mnogi drugi biti potobpljeni... Ali to nase vođe ne brine.. nece njih pogoditi , oni ce u svojim sklonistima ispijati najbolje case vina i jesti drugu porciju najboljeg ruskog kavijara...

Dokaza o klimatskim
promjenana ima puno samo ili se odbijaju kao nevazni ili kao nerelevantni.. ali svemu dode kraj..

U zadnjih stotinu godina došlo je do najvećeg zagrijavanja zemljine površine u posljednjih 1300 godina. Tako je između 1906. i 2006. godine, prosječna temperatura porasla za 0,6-0,9°C, a brzina porasta temperature se gotovo udvostručila u posljednjih 50 godina.

Zbog otapanja leda, razina mora polako raste. U 20. stoljeću razina mora povisila se za 17 centimetara. Površina ledenjaka (glečera) diljem svijeta smanjuje se, baš kao i površina arktičkog ledenog pokrova (za 2,7% godišnje, od 1978. godine).

Kako je u tom istom razdoblju, zbog pojačanog izgaranja fosilnih goriva, došlo do značajnog porasta CO2 u atmosferi, većina znanstvenika vjeruje da se ne radi o pukoj koincidenciji, nego o uzročno-posljedičnoj vezi.

Pedesetih godina 20. stoljeća, Roger Revelle i Hans Suess objavili su rezultate svojih istraživanja, iz kojih je proizlazilo da postoji granica do koje oceani mogu resorbirati ugljik-dioksid, i da će višak CO2 u atmosferi izazvati zagrijavanje Zemlje. Revelleov suradnik i učenik u kalifornijskom Scrippsovom oceanografskom institutu u San Diegu, Charles David Keeling (1928-2005.), izumio je 1958. uređaj za mjerenje koncentracije CO2 u atmosferi, što je bio ključni događaj u povijesti globalnog zatopljenja, jer je omogućio precizno mjerenje povećanja koncentracije CO2 u atmosferi.

Mislim,, kontam da vecini ovo nije zanimljivo ali,, jbg,, meni je.. pozz


Post je objavljen 31.07.2008. u 12:06 sati.