Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svein1

Marketing

MOZDA CEMO I MI 2790.g. PITI JUTRNJU KAVU

Naučnici otkrili način kako da produže život do 800 godina
Postoji način na koji se živim organizmima može produžiti život, tako da je moguće da bi i ljudi mogli živjeti čak do 800 godina.


Naučnici s Univerziteta Južne Kalifonije su objavili da su uspjeli produžiti život bakterije gljivice hmelja (kvasca), a postupak produžavanja života bakterije bi se također mogao primjeniti i na ljudima. To uključuje „prepravljanje“ dva gena (i smanjivanje unosa kalorija). Testiranje je već počelo na dobrovoljcima u Ekvadoru.

Prema najavi kompanije PloS Genetics-a, naučnici su produžili život gljivice pekarskog kvasca za 800 godina bez ikakvih vidljivih popratnih efekata. Ovo otkriće, postignuto kombinacijom prehrambenih i genetskih promjena, je dovelo naučnike bliže kontroliranju preživljavanja i zdravlja jedinke svih živih sistema: ćelije. „Osnivamo novu fondaciju za reprogramiranje zdravog života,“ – kaže vođa studije Valter Logo sa Univerziteta Južne Kalifornije.

Longova grupa je stavila gljivicu pekarskog kvasca na kalorijski ograničenu dijetu i izbacila dva gena - RAS2 i SCH9 – koji potiču starenje kod kvasca i rak kod ljudi.

„Dobili smo deseterostruko produženje životnog vijeka, što je, smatram, najdulje produženje postignuto kod jednog organizma ikada,“ – kaže Longo. Uobičajeni životni vijek kvasca je oko sedmica dana.



Izvor: NewVision.ba




Post je objavljen 31.07.2008. u 11:50 sati.