Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Bešamel blitva

Image and video hosting by TinyPic


10ak velikih listova blitve

Bešamel nadjev
200 g krumpira
200 g graška
200 g mrkve
50 g margarina
50 g brašna
200 ml mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić
1 jaje
1 žlica brašna

Za posipanje
krušne mrvice, listići maslaca (ili kiselo vrhnje, ribani sir…)


Blitvi odrežite stabljiku do mjesta gdje počinje zeleni dio. Ako je središnji bijeli dio između zelenih dijelova lista jako debeo, možete i njega odrezati. Ipak, list blitve lakše je skuhati ako ne odrežete taj bijeli dio, jer inače morate paziti da se zeleni dijelovi doslovno ne razdvoje i raspadnu dok ih vadite iz vruće vode. (Taj bijeli dio možete odrezati kad se list skuha.)

Zakuhajte vodu u odgovarajućem loncu. Kipuću vodu posolite i u nju stavite jedan zeleni list, kuhajte ga 20-30 sekundi. List pažljivo izvadite iz kipuće vode (rupičastom žlicom) i odmah ga prelijte hladnom vodom ili stavite u zdjelu s hladnom vodom. Izvadite ga iz vode i pažljivo raširite na krpu ili pladanj i ostavite da se ocijedi. Na isti način skuhajte i ostale zelene listove.

Krumpir ogulite i narežite na kockice.
Mrkvu očistite, operite i narežite na kockice.
Krumpir, mrkvu i grašak skuhajte u posoljenoj vodi.
Kuhano povrće ocijedite i ostavite da se ohladi.

U loncu zagrijte margarin, dodajte brašno i kratko popržite. Dodajte mlijeko i miješajte pjenjačom, kuhajte oko 1 min da se smjesa zgusne.

Maknite s vatre i umiješajte sol, papar i muškatni oraščić.
Ostavite smjesu da se malo ohladi pa umiješajte jaje.

Dodajte povrće i brašno pa promiješajte. Po potrebi dodajte još soli i papra.


Ako je bijeli dio blitve u sredini jako debeo, a niste ga odrezali prije kuhanja, možete ga sada odrezati.
Image and video hosting by TinyPic

Zelene dijelove lista malo preklopite jedan preko drugoga.
Image and video hosting by TinyPic

Na jedan kraj lista žlicom stavite hrpicu nadjeva, dugačke krajeve lista preklopite malo preko nadjeva da ne bi izlazio.
Image and video hosting by TinyPic

Počevši s kraće strane zarolajte list.
Image and video hosting by TinyPic


Vatrostalnu posudu namastite i nju stavite zamotuljke.

Posipajte ih krušnim mrvicama i po njima složite listiće margarina (ili ih možete prelijati kiselim vrhnjem i posipati naribanim sirom.)

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 min.


Recepti sa zelenim dijelom blitve
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Rižoto s blitvom
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Talijanska uskršnja pita
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom


Recepti sa stabljikom blitve
Pita od stabljiki blitve
Pohane stabljike blitve
Zapečene stabljike blitve )



Post je objavljen 31.07.2008. u 09:14 sati.