Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Nastavlja se divljačko uništavanje zagrabačkih parkova

Na prvoj slici, lijevo je dječje igralište. U prvom planu, do prije nekoliko dana bila su stabla, dio parka, koja su bacala hladovinu na igralište. Sada je to satrano, da bi se omogućilo automobilima skretanje iz Mirogojske sto metara ranije. Zato sam svoj jučerašnji članak naslovio Automobili (opet) jedu tuđu djecu.




Jučer sam objavio informaciju o divljaštvu na Gupćevoj zvijezdi, gdje je preko noći zbog bezvezne cestovne poveznice devastirala zelena površina. Stvari su još gore nego što sam prvobitno opisao, jer počelo se raditi bez dozvole na zemljištu koje je u GUP-u ucrtano kao zelena površina (Z-1)! Riječ je o parku koji je1930-ih projektirao slavni Drago Ibler 1930-ih godina - onaj, po kojem je kasnije imenovan trg koji je danas praktički nepostojeći, jer je tu, također barbarski, mimo urbanističkih kriterija za koje se Ibler zalagao, ubačena tzv. "Importane galerija". Dječje igralište uređeno je tek prošle godine, a par klupa u parku donirali su prije nekoliko godina Zagrebački bokci, jer Grad, eto, za takav luksuz nije imao novaca!

Donosim nekoliko fotografja s jučerašnje tiskovne konferencije Zelene liste, pridružene članice Europske zelene stranke. Priopćenje za javnost, koje su potpisale naše vijećnice u Vijeću četvrti Gornji Grad - Medveščak, Vlasta Toth i Lidija Gredičak, možete pročitati na našem mrežnom sjedištu. Peticiju možete potpisati on-line na mrežnom sjedištu naše zagrebačke organizacije, a uživo ove subote na Trešnjevačkom placu, gdje ćemo od osam ujutro pa negdje do podneva imati štand (prva namjena štanda je prikupljanje potpisa protiv nuklearne elektrane - što također možete potpisati on-line).


Satiranje je obavljeno u petak, 25. srpnja. Ni okolni građani, ni vijećnici gradske četvrti nisu imali pojma o tome. U GUP-u, ovo je zelena zona! Tabla (koja uopće ne liči na tablu koja se inače stavlja na gradilištima) postavljena je tek u srijedu 30. srpnja!




Na prosvjedu (koji to, strogo gledano, i nije bio, nego samo tiskovna konferencija i potpisivanje peticije u parku gdje se ljudi i inače okupljaju) okupilo se oko 150 ljudi. Okolni stanovnici, plus desetak aktivista Zelene liste.




Letak Zelene liste, koji promoviramo u raznim prilikama. Sadrži tekst o tome koliko vrijedi jedno stablo...




Pogled odozgo, iz Mirogojske. Vidljivo je kako se ovim jednostavnim zahvatom jedinstvena zelena površina nepovratno dijeli na dva dijela, podijeljena prometnom ulicom. A to je vjerojatno i glavni cilj - ne poboljšanje prometa!




Naime, ova livada podno Ksavera (jedan nešto stariji primjer divljačke gradnje!) bi sada ostala posve odsječena od pošumljenog djela parka. Tako se otvara mogućnost da se prenamijeni iz zelene zone u "zonu mješovite namjene", čime bi se otvorila mogućnost za gradnju jednog krasnog šoping centra - Konzuma, možda Lidla. Nova prometnica, sagrađena o trošku grada, bila bi tada samo prilaz šoping centru.




Ali, tko to kaže, tko to laže, da Grad Zagreb ne skrbi za svoju djecu!? Par dana nakon rušenja stabalai probijanja ceste par metara od ogrališta, iznenada su se pojavili radnici i postavili stupiće za željeznu ogradu oko igrališta! Navodno svaki stupić košta 2000 kuna, a vrata još iber. Sloboda automobilima - djecu u kaveze! Željezne ograde su inače u Gradu jako popularne - sačuvaj Boginjo da bi se gnjavili oko recimo živica! One su, uz ostale mane, prejeftine.



Post je objavljen 31.07.2008. u 09:03 sati.