Biskvit I
3 jaja
60 g šećera
60 g glatkog brašna
Biskvit II
3 jaja
60 g šećera
60 g glatkog brašna
Preljev
100 ml vode
60 g šećera
1 žlica limunovog soka
Krema
4 neprskana limuna + 200 g šećera
2 paketića želatine
2 svježa jaja + 150 g šećera
125 ml bijelog vina
400 ml biljnog šlaga
Ukrašavanje
200-300 ml biljnog šlaga
1 kremfix
ploške limuna
Za biskvit I, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke izmiksajte s 30 g šećera. Dodajte snijeg, preostali šećer i brašno i pažljivo promiješajte.
Kalup za tortu (24-26 cm) obložite papirom, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 15 min.
Biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Na isti način pripremite i biskvit II.
Za preljev, prokuhajte vodu sa šećerom i limunovim sokom pa ostavite da se ohladi.
Limune sasvim tanko ogulite (da nožem ne zahvatite donji bijeli sloj) i koru narežite na tanke rezance. Na rezance narezanu koru stavite kuhati sa 100 ml vode. Kuhajte 8 min.
Nakon toga koru limuna ocijedite i ostavite da se ohladi.
Kad se kora limuna malo ohladi, nožem ju nasjeckajte na sasvim sitne komadiće (po želji, ostavite par rezančića za ukras). Komadiće stavite u zdjelicu i pomiješajte ih sa 200 g šećera. Ostavite da odstoje oko pola sata.
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da nabubri.
Izmiksajte šlag.
Jaja miksajte sa šećerom oko 5 min.
Iscijedite sok iz 4 oguljena limuna.
Sok zakuhajte zajedno s vinom. Vruću tekućinu najprije žlicu po žlicu dodavajte izmiksanim jajima stalno miksajući, a onda ulijte ostatak tekućine i promiksajte. Dodajte nabubrenu želatinu i miksajte da se želatina otopi.
Kad se smjesa od jaja počne stvrdnjavati u nju umiksajte izmiksani šlag. Žlicom umiješajte i nasjeckanu limunovu koru sa šećerom. Po potrebi, možete dodati još šećera u kremu.
Kremu stavite na hladno da se počne stvrdnjavati.
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Na dno stavite jednu koru i prelijte ju polovicom preljeva. Na koru ulijte kremu i poklopite drugom biskvitnom korom, a nju prelijte ostatkom preljeva.
Tortu stavite u hladnjak na 6 sati
Izmiksajte šlag s kremfixom.
Izvadite tortu iz obruča, odlijepite papir. Tortu odozgo i sa strane omažite šlagom i ukrasite puslicama šlaga, rezancima limunove kore i ploškama limuna.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Burda Moden.
Post je objavljen 31.07.2008. u 08:45 sati.