4 žumanjka
100 g šećera
750 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
2 žlice ruma
1 čajna žlica tekuće arome vanilije
2-3 žlice kakaa ili čokolade u prahu
80 g nasjeckane čokolade za kuhanje
Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa ih kuhajte na pari i miksajte da dobijete čvrstu pjenastu kremu. Posudu s kremom stavite u posudu napunjenu hladnom vodom, povremeno promiješajte dok se hladi (ili miksajte mikserom).
Izmiksajte šlag i umiksajte ga u ohlađenu kremu, umiksajte i rum.
Kremu podijelite na 3 dijela.
U jedan dio umiješajte aromu vanilije.
U drugi dio dodajte kakao ili čokoladu u prahu. Ako kakao isuši smjesu, dodajte malo ruma ili mlijeka..
U treći dio dodajte nasjeckanu čokoladu.
U kalup za kuglof zapremnine oko 2 l (ili bilo kakav drugi kalup) najprije stavite kremu s vanilijom, razmažite ju po dnu i uz stjenke posude, da u sredini ostane udubina.
Na tu kremu razmažite kremu od kakaa, ali opet tako da u sredini ostane udubina. Tu udubine napunite kremom s nasjeckanom čokoladom.
Odozgo zagladite.
Stavite u zamrzivač, najbolje preko noći.
Sutradan kalup za kuglof uronite u posudu napunjenu vrućom vodom i držite ga tako oko 1 min (pazite da se sladoled ne zalije). Ako se vruća voda brzo ohladi, promijenite ju i ponovite postupak s uranjanjem kalupa.
Tankom oštricom noža odvojite pri vrhu sladoled od ruba kalupa.
Na kalup stavite tanjur, sve zajedno okrenite i lagano protresite da sladoled sklizne na tanjur. Ako sladoled ne sklizne na tanjur ponovite postupak s uranjanjem kalupa u vruću vodu.
Ako se sladoled odozgo previše otopio vratite ga, na tanjuru, u hladnjak da se ponovno zamrzne.
*Recept za sladoled je iz recepta «Zaleđeni nabujak s piškotama» iz «Gospodarskog lista»; 15. 11. 2001.
Sladoled
Amor, amaro
Lažna lubenica
Ledeni parfe od meda
Ledena trešnja-bomba
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Smarties sladoled
Post je objavljen 31.07.2008. u 08:33 sati.