Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/medjugorskiglas

Marketing

Tajna mira

pjeva Ana Bilić

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Image and video hosting by TinyPic

Isprosi nam, Gospe draga,
radost svjetla, čiste zjene,
neka odu mrak i ljaga,
umor, sumnja, strah i sjene.

Šapni srcu neka bira
snagom vjere svjetlost danju,
privedi nas tajni mira,
međugorskom obećanju.

Tajna mira, tajna mira,
svijetom ide, blage dira;
u srcima ljubav gradi,
duše vodi snu i nadi.


U nama je tajna mira,
Isusovo obećanje,
što nas budi, što nas dira
nježno kao krotko janje.

Tjera od nas noćne more
što se oko srca jate,
dariva nam zlatne zore
da nas ljube, da nas prate.



Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se na straši (Iv 14,27).

Ovo je Isusova poruka apostolima i učenicima i svima koji su prihvatili njegov nauk, svima koji slijede riječi Spasiteljeve. Daje nam mir kojim je prolazio putovima zemaljskim, slijedeći volju Očevu, ostavlja nam mir kojim je pobijedio grijeh i smrt, daruje nam mir kojim nam je hoditi kroz svakodnevlje, kroz dobro i zlo, mir koji je popudbina našem putovanju prema vječnosti. Ali nam ga ne daje na način kakvim nam ga svijet može dati. Jer ne stvara se mir lažima i praznim obećanjima, ne čuva se mir oružjem i bedemima, ne brani se mir nemirom, tlapnjama i nesanicama. Ne donose nam mir i sigurnost zakoni svijeta, već oslonac i povjerenje na snagu, ljubav i mudrost onoga čije riječi nikada neće proći.
A mir je čovjek izgubio u trenutku kad je lažac praroditeljima u srce unio sjeme razdora, kad ih je odvukao od Božje blizine i uveo ih u svijet sumnje, nemira i straha. A Isus nam poslije uskrsnuća poručuje da je on pobijedio grijeh i da se ničega ne plašimo, da se ne uznemirujemo i da živimo u njemu. Ali slabi čovjek i dalje radije sluša zavodnikovu slatkorječivost i udaljuje se od Božjeg milosrđa. Zato i Gospa, Kraljica mira, u prvim danima ukazanja u Međugorju uzvikuje: „Mir, mir i samo mir!. Mir mora zavladati između čovjeka i Boga i među ljudima!"
Što je mir? U prvom redu bezgranično povjerenje u Božju riječ, to je plod vjere koji se temelji na Otkupiteljevoj žrtvi, to je ozračje ljubavi, praštanja i dobrote, to je potpuna predanost volji Stvoriteljevoj. Mir ne poznaje koristoljublje, pohlepu i požudu, ne klanja se kumirima svijeta i ne prezire bližnjega.
Mir je put kojim nas vodi ruka Božja, radost u kojoj praštamo sebi i drugima. Mir je nasljedovanje Krista jer sve kletve, laži, zlobe, podmuklosti mržnje i razaranja ne mogu nas odvojiti od njegove ljubavi, ne mogu promijeniti stalnost i puninu njegova nauka. Ni sve paklene sile, niti najgušći mrakovi, ne mogu ugušiti ni najtanju zraku istine što se rađa iz ljubavi, a kamoli zaustaviti svjetlosnu rijeku što teče iz Isusovih obnoviteljskih riječi.
A Gospa s Brda ukazanja doziva, maše, preklinje i moli da joj se pridružimo, da je poslušamo, da joj konačno postanemo vjerna dječica, da slijedimo njezine upute, da se odazovemo njezinu pozivu, da budemo nositelji mira u ovom nemirnom svijetu, da se molimo za one koji ne upoznaše ljubav Božju, da uzljubimo njezina Sina, da častimo križ Otkupiteljev, raspelo iz kojeg nam milosti teku, da se klanjamo pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, da se čistimo u svetoj ispovijedi, da idemo na svetu misu, da se hranimo Kruhom nebeskim, da se odričemo ponuda svijeta i pronađemo mir u raskajanim i skrušenom srcima.



Post je objavljen 31.07.2008. u 08:55 sati.