Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Koliko vrijednosti ima u elektronskom otpadu ?

Ovih dana imao sam zadatk pregledati u firmi svu IT opremu sto me je natjeralo na razmisljanje.
Nakon pregleda i popisa svog inventara odvojili smo 9 potpuno ispravnih computera
( Intel Pentium 4 1,7 GHz) koje treba rashodovati.
Pored toga odvojeno je za otpad i 6 monitora od 19" koji se vise ne koriste.

Oni koji se malo razumiju u computere znaju da ovo nije najnoviji model ali svakako nije ni jedan od losijih.
40 GB Harddisca se uz jeftinu nadogradnju sa RAM memorijom ( na E-Bay 1 GB je od 15 - 20 €), mozda boljom grafik karticom (solidna za 30 €) moze napraviti pristojan comp za privatnu upotrebu.
Predlagao sam u firmi da se povade dijelovi i da se nesta od toga sacuva za rezervu, ali odluceno je da se sve baci na specijalni otpad.
Zao mi je sto ne mogu ali rado bih te computere malo preuredio i poklonio nekom klubu ili udruzi u Vukovaru, ali na zalost to nije lako izvedivo dok ne udjemo u EU.
Razmisljam kolika je vrijednost u tim stvarima i koliko su ljudi u drugim zemljama izvan Njemacke spremni da plate za takvo sto.
Na Njemackim otpadima gotovo svakodnevno vidjate ljude iz Madjarske, Bugarske, Rumunije koji prelaze veliki put da bi pokupili vrijedne stvari koje se bacaju ili poklanjaju te prodali u svojim zemljama.

Njemacka uostalom kao i vecina naprednih zemalja ima velikih problema sa otpadom ove vrste.
Prema nekim procjenama u svijetu ce samo ove godine biti odbaceno oko 257 Milijuna starih computera, sto je svakako fascinantna brojka.
Na zalost veliki broj tih uredjaja bez kojih danas ne mozemo je jos ispravan ali samo radi toga sto se informativne tehnologije razvijaju velikom brzinom, vlasnici se rjesavaju starijih modela i uzimaju novije.
Mislim da bi bilo puno bolje kada bi se u tom slucaju pomoglo zemljama u razvoju i ti computeri poklonili skolama, udrugama, pa i privatnim osobama koje nisu u stanju to kupiti.
Na zalost to nije tako.
Trebate li novi computer ? zubo

To sam ja sa suncanim naocalama i vunenom kapom, ali ne za otpad belj







Post je objavljen 30.07.2008. u 17:32 sati.