Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Daleko je Kijev od Bruxellesa

Unatoč prosvjedima, godišnja pomorska vojna vježba Ukrajine i NATO-a održana je prema planu, izjavio je ukrajinski načelnik oružanih snaga. Vježba je održana od 14. do 26. srpnja na području Odese, Krima i Crnog mora. Uključila je 14 brodova, 17 zrakoplova i više od 2200 vojnika iz Ukrajine, SAD-a i još 15 zemalja, među kojima i neke članice NATO-a. Vježba velikih razmjera imala je za cilj osvajanje i onesposobljavanje ciljeva na moru.



Tijekom vježbi, anti-NATO prosvjednici postavili su kampove na obali crnog mora i pokušali zaustaviti isplovljavanje stranih brodova iz luke u Odesi. Prema istraživanju centra Razumkov u lipnju, najmanje 60 posto Ukrajinaca se protivi ulasku njihove zemlje u članstvo NATO-a. Da će se NATO morati više potruditi oko povećanja povjerenja Ukrajinaca u Sjevernoatlantski savez dokazuje i nemoćnost ukrajinskog predsjednika Juščenka u dobivanju NATO-ovog Akcijskog plana za članstvo. Tvrd orah je naročito istok zemlje gdje živi rusofonsko stanovništvo i gdje je smještena gotovo sva teška industrija i postrojenja koja održavaju ovu golemu zemlju na životu.

Češka organizacija Jagello 2000 koja u sebi okuplja i NATO Informacijski centar u Pragu i Atlantsko vijeće Češke posebno je zainteresirana za širenje euroatlantizma na istoku Europe. I dok je njihova aktivnost i podrška u Gruziji na visokoj razini, u Ukrajini imaju vrlo malen odaziv. Nedavno su u gradu Dnjepropetrovsku osnovali Informacijski centar NATO-a, nakon što je isti pokušaj u Kijevu propao. Uz podršku i češke vlade, centar je radio svega pet dana, da bi bio zatvoren pod izlikom nedovoljnih sredstava i nesređenih vlasničkih odnosa. Očito je da će Bruxelles prema Ukrajini i dalje biti nadasve oprezan.

Vedran Obućina


Post je objavljen 29.07.2008. u 11:51 sati.