Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Nedjelja je dan za propovijedi. :) Načela univerizma

Nedjelja je dan za duhovnost, pa se vraćam na moje filozofsko-religijsko opredjeljenje. Da bih istakao osobenost, previše univerzalističku riječ "univerzalizam" skratio sm u univerizam. To je koncepcija filozofsko-religijska.

Kako je počelo? S obzirom da su s godinama u meni rasla neka čvrsta uvjerenja, koja se mogu nazvati vjerom, osjećao sam neskld s time da se izjašnjavam neodređenom negativnom odrednicom, "ateist", a ni preciznija svjetonazorska odluka "sekularni humanist" nekako me nije zadovoljavala. Pa sam onda jednom, surfajući, naletio na Spiritual Belief System Selector quiz. Odgovarate na niz pitanja, na osnovu čega daju procjenu koje vam postojeće religije najviše odgovaraju, i u kojem postotku. Upitnik je, prema iskustvima drugih koji su ga ispunili, sasvim ozbiljan, iako naravno autori daju "disclaimer" da ne garantiraju ništa. Mnogi dobiju neočekivane rezultate, recimo da im najviše odgovara mahayana budizam, mormonstvo isl..

Pa je tako meni ispalo na prvom mjestu "unitarian-universalist" sa 100 posto slaganja. Pa sam se zainteresirao a što je sad to? i surfao dalje po internetu. Pa sam doznao da nekoliko takvih postoji i u Hrvatskoj. Unitarijanci i univerzalisti su dvije struje radikalnog protestantskog smjera, koje su u 16. i 17. stoljeću u Europi, u vjerskim ratovima, nemilosrdno istrebljivali kako rimokatolici, tako i "državotvorni" protestanti - luterani i kalvinisti. U SAD su se obje grupe udružile, pa odatle složeno ime. Jedan dio njih i dalje se smatraju kršćanima, drugi su međutim, razvijajući učenje o pluralizmu i toleranciji, prestali biti kršćani. Ja spadam u potonje. (Inače, na posljednjem mjestu su mi Jehovini svjedoci, a na pretposljednjem Rimokatolička crkva.)

UU unitar sebe priznaju pluralizam, pa sam i ja odlučio svoja načela sastaviti. Prvu objavljenu verziju - hm, beta verzija? sretan - mog osobnog "katehizma" možete naći na mom blogu na blog.hr. Ono sadrži teologiju - racionalni okvir uvjerenja; moje osobno obraćanje Boginji Zemlje i Bogu Neba, te drugi detalji koje sam djelomice u fantazijskim pričama opisao, stvar su osobnih preferencija među raznolikošću spomenutom u točkama 2.2. i 3.3. O tome planiram više pisati u budućnosti, i objavljivati nedjeljom.

NAČELA UNIVERIZMA

1. Monizam

1.1. Vjerujem da postoji Viša Realnost, nedostižna ljudskim osjetilima i zdravom razumu.
1.2. Vjerujem da je Viša Realnost izvor smisla naše egzistencije kao svjesnih i mislećih bića.
1.3. Muškarci i žene žude i tragaju za razumijevanjem smisla na razne načine: proučavanjem svetih spisa, filozofskim umovanjem, mističkom zanosom, pjesničkom imaginacijom, sudjelovanjem u obredima, znanstvenim istraživanjem, tjelesnom i emotivnom ljubavlju.
1.4. Ljudi imenuju višu realnost na mnogo načina: Bog/Boginja (Jahve, Alah, Ahura Mazda, Vakantanka, Brahma, Majka Zemlja...), bitak, duh, ništavilo, svijet čistih ideja, priroda, materija, mreža života itd..

2. Pluralizam

2.1. Vjerujem da je raznolikost među ljudima, vjerama i idejama u skladu s Višom Realnosti.
2.2. Iako Višu Realnost zamišljamo kao jedinstvenu, ona se manifestira kroz beskrajnu raznolikost likova, činova, osjećaja, misli.
2.3. Nikome nije dano znati da je njegova spoznaja bolja od drugih.
2.4. Mi nikada ne možemo "posjedovati" istinu o Višoj Realnosti. Realni život uvijek ostaje pun nesigurnosti, nedoumica i traganja.

3. Personalizam

3.1. Vjerujem da svaki čovjek ima sposobnost da sagleda barem mali djelić od onoga što Viša Realnost jest.
3.2. Vjerujem da svaki iskreni napor da se smisao dostigne sadrži u sebi barem djelić smisla.
3.3. Vjerujem da u svakoj postojećoj religiji, filozofiji, poeziji, mitu, zanosu.... postoji barem mali odbljesak onoga što Viša Realnost jest.
3.4. Svatko može i treba slobodno svoj djelić odabrati. Nikada ne smijemo svoj izbor silom nametati drugima.

4. Humanizam

4.1. Moramo cijeniti jedni druge u našoj univerzalnost ljudskosti.
4.2. Moramo cijeniti jedni druge u našoj neponovljivoj individualnosti.
4.3. Moramo cijeniti prirodu u kojoj živimo.
4.4. Moramo nastaviti živjeti, tragati, stvarati, dijeliti, darivati i primati.


Post je objavljen 27.07.2008. u 14:09 sati.