Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

UZ NJIH PREVARILI I HITNU , POLICIJU I DOSTAVLJAČA PIZZE

SARAJEVO

Ekipa "Dnevnog avaza" prekjučer je bila u posjeti Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi KS. Razgovarali su sa dispečerima i vatrogascima koji su im otkrili da prime dosta lažnih dojava te im se često dogodi da odu na intervenciju gdje se ništa nije dogodilo.

- Najčudnija dojava koju sam dobio bila je o eksploziji plina na Aneksu u kojoj je navodno bilo mnogo ozljeđenih. Odmah smo poslali ekipu. Na mjestu događaja su zatekli policiju, vozilo Hitne pomoći, a nedugo nakon njih na "mjesto nesreće" došao je i dostavljač sa deset pica. Sve ekipe bile su pozvane s istog broja. Dojava je bila lažna, a nikad nismo uspjeli otkriti tko je to dojavio - rekao n je Vahid Smajić, dežurni dispečer, koji je radio s kolegom telefonistom Emirom Češkom.

Fikret Mučaki, Nermin Omeragić, Munib Bosno, Hidaim Ćoso i Nerkes Rovčanin, koji su se pripremali za teorijsku vježbu, ispričali su nam njihove najčudnije intervencije.

- Dobili smo dojavu da je autobus sletio s puta u Srednjem i da ima dosta ozljeđenih. Kad smo došli tamo, nismo vidjeli nikakav autobus. Čitavu noć smo proveli tražeći ga. Na kraju smo nazvali autobusku stanicu i saznali da je autobus sigurno stigao na svoje odredište rekao je j Mensur Jačević, zamjenik zapovjednika PVB.

Vatrogasci su nam ispričali i da su vadili ljude iz šahtova, tražili pod reflektorima u nabujaloj Miljacki pištolj kojim je izvršeno krivično djelo, a jednom su iz malog lifta spasili 12 ljudi koji su malo više popili.

- Trenutno radimo na modernizaciji naše opreme. Vatrogasci vježbaju svakodnevno, i teorijski i praktično. Imamo i ronilački tim za intervencije u vodi. Apelirao bih na građane da se uzdrže od lažnih dojava jer uzrokuju štetu i da sklanjaju svoja vozila kada se nađu na putu vatrogascima - poručio je Mahir Halilović, komandir i v. d. direktora PVB. Dnevni avaz

Post je objavljen 27.07.2008. u 14:01 sati.