Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

GORI POD NOGAMA:PRIMOŠTENSKIM VATROGASCIMA NEDOSTAJE NOVCA ZA OPREMU

PRIMOŠTEN

Primoštenskim vatrogascima u katastrofalnom prošlogodišnjem požaru na Jelinjaku izgorjela je vatrogasna cisterna. Ovogodišnju sezonu požara DVD Primošten dočekao je “hendikepiran”, bez novog, tako potrebnog navalnog vozila.Primoštensko poglavarstvo nedavno je odbilo njihovu zamolbu da se iz proračuna izdvoji 1,5 milijuna kuna za novu cisternu. Odlučili su ipak DVD Primošten kreditirati s 400 tisuća kuna, a zajam je dan bez kamata na rok otplate od pet godina. Riječ Poglavarstva nije konačno, njihovu odluku trebalo je potvrditi Općinsko vijeće. Vijećnici su jednoglasno anulirali odluku općinske vlade i vatrogasce ostavili “praznih ruku”.

Na tu odluku potaknulo ih je i završno financijsko izvješće DVD-a Primošten za prošlu godinu, a iz kojeg je vidljivo da im blagajnu u visini od 554 tisuće kuna gotovo u potpunosti puni općina. Na račun DVD-a slilo se 413.549 kuna proračunskog novca, a 40 tisuća kuna općina im je platila za prijevoz vode.

- Ovo izvlačenje novca iz općinske blagajne motivira nas da ukinemo DVD. Vatrogasce financiramo prema zakonskim propisima, izgradili smo novi Vatrogasni dom i nabavili im najmoderniju opremu, plaćamo vodu... Sada se od nas traži da izigravamo državu. U redu, mi ćemo u potpunosti preuzeti skrb o DVD-u, kupit ćemo i novo vatrogasno vozilo, ali neka se država u korist općina i gradova odrekne poreznih prihoda iz kojih se financira vatrogastvo, kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Primoštenski DVD čak sedam dana bio je bez hidranta na kojemu se pune vatrogasne cisterne. Jedan privatni prijevoznik krao je vodu na vatrogasnom hidrantu, a umjesto kradljivca djelatnik šibenskog Vodovoda samoinicijativno je kaznio DVD i poskidao dijelove s hidranta. Slobodna Dalmacija

Post je objavljen 26.07.2008. u 14:30 sati.