Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Krkljanac

Priča u kojoj je glavni lik izvjesni D.D.D. svakim novim jutrom dobija sve «veselije» detalje. Eto, izgleda da nam je pet milijuna dolara šetalo isprid nosa, a mi ovakvi nesposobni kakvi već jesmo nismo ih znali «ubrat» A ko nam je kriv!

U stvari, to je sve zbog jednog jednostavnog razloga - mi smo izuzetno gostoljubivi ljudi.
Ne samo gostoljubivi već i nadasve maštoviti.

Toliko smo predani turizmu i našim gostima da ih svake godine nastojimo privući nekim novim, do sada u svijetu nezabilježenim oblicima turističke ponude. Naime za razliku od ostalih ljetnih turističkih velesila koje svojim gostima nude svakojake tričarije poput fitnessa u bazenima, zaranjanja u malim žutim podmornicama oko koraljnih grebena ili pak više-manje razuzdanih zabava s kinky detaljima, mi u svojoj ponudi imamo nešto posve drugačije – atrakciju kojoj tek moramo smisliti neko atraktivno ime, jer ovo koje do sada imamo u opticaju – KRKLJANAC – našim gostima predstavlja veliki problem za izgovarati...



Najbolja stvar u ovoj priči je da ta fantastična atrakcija nastaje sasvim spontano, u zajedničkoj suradnji gostiju i domicilnog stanovništva. Tu svakako ne smijem zaboraviti doprinos organa gonjena kao i vladajućih struktura lokalne samouprave koje se tijekom dugih zimskih mjeseci usrdno trude stvoriti sve moguće pretpostavke kako bi se tijekom ljetnih mjeseci mogli ostvarivati spektakularni rezultati.



Kako nastaju kvalitetni krkljanci?
Jedan od najboljih predznaka dobrog krkljanca jest količina naoblake na nebu. Tu se radi o još jednom, za sada ne posve istraženom fenomenu, ali nedvojbeno je utvrđeno kako postoji direktna veza između gustoće sloja cirusa, stratusa, nimbusa i kumulusa s brojem učesnika ove veličanstvene manifestacije.
Jednostavnim matematičkim jezikom kazano – oblaci i krkljanci su upravo proporcionalni!

Stoga, već od ranih jutarnjih sati pa sve do kasno u noć, čim količina naoblake dostigne kritičnu vrijednost, tisuće i tisuće sudionika krkljanaca svojim motornim prometalima, romobilima, biciklama, rolama, karetima na balinjere i tko zna čime još sve ne, izlaze na široke avenije i trgove primorskih gradića te tako svi zajedno i pojedinačno daju svoj obol ovim veličanstvenim dogadanjima.
Bit dobrog krkljanca jest u tome da se sva ta već navedena prometala kako motorna, tako i ona na alternativne oblike pogona, kreću što manjom brzinom. Najbolji rezultati bez sumnje, od svih destinacija na hrvatskoj obali Jadrana, za sada se postižu na otoku Čiovu.



Doduše, za neupućenog promatrača, sudjelovanje u krkljancima na prvi pogled možda djeluje prilično statično, ali čim se malo pozornije i stručnije uđe u problematiku krkljanaca, taj primjetni manjak dinamike samo daje dodatnu draž. Naime, upravo to je prilika da gosti iz raznih zemalja na različitim jezicima uljudno komuniciraju kad im se vozila mimoilaze na udaljenosti otprilike jednog inch-a. Recimo, ponudite nekom atraktivnom pripadniku suprotnog spola (pa možda i istoga, zašto ne!) da mu preklopite njegov retrovizor. Ili čak da dok čekate u koloni improvizirate neki švedski stol na haubi svog automobila.
Prigodno piće...
Briškula i trešeta, zašto ne!?
Krkljanci su uz to, neicrpni izvor prilika za neformalna druženja, kao i za stvaranje kontakata i novih poznanstava na poslovnom i osobnom nivou.
Nema nervoze, nema psovki, nema neverbalne komunikacije dvojbenog karaktera, svi su sretni, veseli i nasmješeni.

Ono što posebno veseli je entuzijazam svih sudionika krkljanaca koji izuzetno rado sudjeluju u ovim masovnim okupljanjima. Jer, većina njih koje smo do sada kontaktirali, upravo zbog svih ovih navedenih razloga iz godine u godine vraćaju se u malena mjesta srca svoga, upravo zboga toga što mogu biti sigurni da će najveći dio svojih godišnjih odmora provesti u ovakvim ili sličnim manifestacijama.





Posebnu pohvalu treba uputiti i domaćem, lokalnom stanovništvu. Njihova dragovoljna uloga u ovim događanjima upravo je onaj ključni moment, koji ovakve događaje pretvaraju, od neke obične veselice u zaista prave spektakle. Jerbo, kad domaćini ulete svojim motorbičikletama, vespama i skuterima u onaj uski prostor između dviju kolona automobila, svo to šarenilo boja, mirisi ispušnih plinova stvaraju jedinstvenu i neponovljivu atmosferu.

Stoga vas sve pozivam da što je moguće prije pohitate prema ovom našem pitoresknom gradiću na obali Jadranskog mora kako bi i Vi osobno, zajedno s Vašim obiteljima, postali aktivni sudionici ovakvih neviđenih spektakala. Ovih dana, vremenske prilike su i više nego idealne.
Zanemarite kupanje, zanemarite sve one prevladane tričarije tipa «ljeto, more, sunce»!
Krkljanci su definitvno «in»
Potpuno sam siguran da će te takvo nešto pamtiti jako dugo dugo i da će te jednoga dana imati što ispričati svojim unucima....







Post je objavljen 24.07.2008. u 09:24 sati.