Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijanaemanuel

Marketing

O ljubavi

"Sagradila sam tako predivne dvorce u oblacima,
da se na zemlji zadovoljavam sa ruševinama..."

Tko voli taj moli!
Ljubav je molitva.


Ljubav u sebi nosi vapaj Bogu da bude uslišana, tj. prihvaćena i uzvraćena.
Sveti Augustin kog je, ne tek molitva, već ljubav i suze majčine Bogu privele, piše:

"Ako ne želiš prestati moliti, ti ne prestani željeti. Neprestana tvoja želja, to je tvoj neprestan glas. Zašutjet ćeš ako prestaneš ljubiti."

Vidiš, sama činjenica da nekog voliš daje ti pravo uzdati se da će i osoba koju voliš tebe zavoljeti. Dobro da si bogobojazna, ipak nemoj pretjerivati, jer - zar si ti u sebi probudila želju da voliš, i zar si planirala da ti se dogodi upravo prema toj osobi, zar ti možeš ne željeti ono što želiš, zar možeš ne voljeti kog voliš, zar si zavoljela jer si spoznala da je ta ljubav moguća...?
Nisi ti odabrala ljubav, ona je tebe odabrala. Naš dragi, ali i nedokučivi Bog iza svega stoji. I nije na nama da shvatimo, jer i onako ne možemo shvatiti, zašto želimo i zašto nam samo jedna molitva iz srca navire - htjeli mi to ili ne htjeli - prešutjeli je, ili je iz bogobojaznosti zatomili. Ona je tu, dok je i ljubav tu. Sve ako i želiš što ne bi trebala željeti, dok ne spoznaš da to doista ne želiš - ti željeti ne možeš prestati. Sve ako i voliš kog ne bi trebala voljeti, dok voliš - ti izbora nemaš nego voljeti. Tako je i s molitvom: moraš moliti ono što ti srce moli, makar ti takve molitve izgledale apsurdne.

I znaj da pred Bogom uvijek imaš izgovor: ako je uslišanje ove molitve nemoguće - onda je i ova ljubav koju si u meni probudio isto tako nemoguća. A to je već njegov problem. Reci mu da u tvom srcu ljubav ugasi, i neka te sjećanjem na nju ne muči, ili neka je samim sobom nadomjesti - ako želi da za uslišanje ne moliš.

Moli ti, može on. On koji vrti sudbine ljudske, koji stvara iz ničeg sve, koji pretvara sebe u kruh - kako ne bi mogao ono što nama nije moguće. U ostalom on želi da moliš i ne sustaneš - samim time što tvoja želja i ljubav ne sustaju.

Od kud bi ti mogla znati što je za tvoje dobro?
I što bi to zapravo značilo prepustiti da bude njegova volja?
On koji to jedini zna,
nek od riječi tvojih molitava sastavi sebi onu koju od tebe očekuje.

Ti se tek pobrini da ga opskrbiš dovoljnom količinom, i dostatno žarkom. I s pravom očekuj da ti neće oduzeti ono za što si molila, osim ako ti ne da više nego si molila. I naravno, osvjedočenje da si to zaista dobila, i spoznaju da se doista radi o višem.
Idemo sažeti:

Od Boga se može izmoliti nečija ljubav dokle god tog nekog volimo.



Post je objavljen 23.07.2008. u 12:25 sati.