Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/limun10

Marketing

Ratoborni Poljaci upozorili: Balić skupljao zube po parketu

Image Hosted by ImageShack.us


PAKLENI stroj polako se zahuktava. U jeku priprema za Olimpijske igre naši su rukometaši u pripremnom ogledu u Crikvenici pobijedili Poljsku 25:22 (13:10).

Utakmica je bila iznimno čvrsta i borbena te se teško moglo zaključiti kako je riječ o prijateljskom ogledu. Uostalom, tijekom utakmice su se lakše ozlijedili Ivano Balić i Domagoj Duvnjak, što govori o svoj žestini koju su upotrijebili Poljaci.


Nakon više od mjesec dana priprema i skoro 50 odrađenih treninga hrvatski rukometaši izašli su na prvi pravi, ujedno i jedini test prije odlaska na Olimpijske igre u Peking. Mušterije su bile svjetski viceprvaci, reprezentacija Poljske koju smo pobijedili na otvaranju norveškog EP-a, ali i koja nas čeka u natjecanju u skupini Olimpijskih igara u Pekingu.

Tući će nas i u Pekingu

Pakleni stroj zagrijao je više od tisuću i pol gledatelja, koliko ih se natiskalo u Gradskoj dvorani u Crikvenici. 13:10 na poluvremenu i 25:22 na kraju susreta stajalo je u korist Červarovih odabranika na semaforu. Izbornik je bio zadovoljan, ipak su pripreme u punom jeku i noge naših nogometaša propisno su teške. Bila je to utakmica u kojoj smo unatoč izostanku najboljeg poljskog strijelca Karola Bieleckog mogli vidjeti dobar dio arsenala kojim će nas Poljaci tući u Pekingu.

Budu li barem jednako agresivni kao sinoć na parketu dvorane u Crikvenici, našim će rukometašima biti teško slomiti njihov bedem. Više od pet minuta trebalo je Hrvatskoj da zabije prvi pogodak, a Poljaci su s druge strane krenuli maksimalno ozbiljno; u tren oka bili smo dva pogotka u zaostatku. Prednost gostiju režirali su Jurecki i Lijewski. Naši su potrošili tri uzastopna napada, ali prva obrana Mirka Alilovića brzopotezno je podignula moral našoj ekipi. Tonči Valčić konačno je otključao mrežu prvog poljskog vratara Szmala i pakleni stroj se razigrao koliko je to bilo moguće uz ratobornog i beskompromisnog protivnika.

Hrvatska je susret otvorila u sastavu: Alilović, Ćupić, Vuković, Vori, Balić, Valčić i Vukić, a kasnije su zaigrali i Mirza Džomba te kapetan Pero Metličić, mada je Červar razmišljao da ih poštedi zbog postoperativnog procesa kroz koji su prošli.

No, kao i obično, presudila je gorljiva želja naših reprezentativaca koji se svakim treningom nameću kao da su prvi put u momčadi olimpijskih pobjednika. Gruba igra Poljaka ocrtava se u brojkama; već na polovici prvog poluvremena skupili su dva žuta kartona i dva isključenja, a u jednom trenutku ostali su sa četvoricom na terenu (uz golmana).

Balić skupljao zube po podu

Stasiti momci koje vodi Bogdan Zenta predstavili su se kao izuzetno neugodna ekipa s kojom nitko ne bi poželio odigrati nokaut utakmicu. Kompaktni u obrani i raznovrsni u napadu, no gube konce kada im ne ide prema planu. Tada se pretvaraju u grubijane koji ne štede, makar se radilo o prijateljskoj utakmici. Najbolje je to na svojoj koži osjetio Ivano Balić. Rukometni genije već je sredinom prvog poluvremena morao napustiti igru i zaputiti se prema ambulanti. Naime, u napadu ga je udarcem u glavu zaustavio M. Jurecki, a Balić je s bolnom grimasom pao na parket. Kada je došao k sebi, sagnuo se i stao pretraživati pod oko sebe.

Vrlo brzo shvatili smo da je ostao bez zuba! Uspio ga je Balić i pronaći, da stvar bude bizarnija. Pogledao je u odlomljeni komadić, okrenuo glavom, i bacio ga prema klupi gdje su sjedili njegovi suigrači. Balić kao Balić, showman i umjetnik. Koji redovito prima najžešće batine.

Duvnjak je odrastao

Umjesto njega, do kraja susreta krvario je Domagoj Duvnjak kojeg su Poljaci uhvatili u svoj mlin.
"Ne sjećam se kada su me ovako istukli! Baš sam dobio batina, dva puta u glavu, pred kraj susreta i u leđa. No nema veze, sve se može kada izgaraš za hrvatski dres. Znam da će na Olimpijskim igrama svaka utakmica biti ovakva, ali znam da to mogu izdržati", rekao nam je nakon susreta prvi strijelac naše momčadi, koji je Poljacima provukao sedam komada.

Do kraja prvog poluvremena igralo se u egalu; Ljubo Vukić zabio je za naše prvo vodstvo (5:4), ali do opipljivije prednosti od plus dva čekali smo sve do 20 minute, kada na scenu stupa Blaženko Lacković. I taj nebeski skok, lijepo ga je vidjeti kada je pravi. U 25. minuti i dalje smo imali dva pogotka prednosti, ali smo se uspjeli riješiti jednog poljskog krvnika; M. Jurecki zaradio je treće isključenje, odnosno crveni karton, zbog brutalnog naleta na Domagoja Duvnjaka.

Tonči Valčić po prvi puta dovodi nas do plus tri, a Lacković do plus četiri. No, tu prednost ipak nismo uspjeli sačuvati; na odmor odlazimo s 13:10.

U drugom poluvremenu Červar je uveo oporavljenike; Metličića i Džombu, mijenjao je i poljski izbornik koji još bira između Wlekaka, Kuptela i M. Jureckog; jer kada se vrati Bielecki, za sve nema mjesta u avionu za Peking. Hrvatska nije uspjela sačuvati prednost; umjesto da odemo na plus četiri, Poljaci se vraćaju na minus dva, a devet minuta prije kraja preko Jaszke uspijevaju i izjednačiti rezultat (20:20). I ovog ljeta, ljubitelji rukometa i hrvatskog sporta, pripremite apaurine, jer hrvatski rukometaši ne mogu bez drame. I ovaj put završetak je bio sretan, no Červaru i momcima predstoji još uštimavanja prije konačnog čina ispod Velikog zida. Domagoj Duvnjak, mladić koji je silno napredovao od EP-a u Norveškog, potegnuo je i zabio tri pogotka za miran rasplet.

Točku na i stavio je Igor Vori, pogotkom za 25:22. Nije to bio oproštaj od Crikvenice koja je rukometaše ugostila na vrhunskom nivou. Dečki će se odužiti i sutra kada je s početkom u 20 sati na rasporedu repriza. Poljaci će opet tući, sigurni smo, no izdržali su Pakleni i jače nalete...

Evo vam neke stranice di možete viditi Balićevu ozljedu i neku reportažu o utakmici:

http://www.hrt.hr/index.php?id=37&tx_ttnews[tt_news]=8969&tx_ttnews[backPid]=34&cHash=f152a97e9b





Post je objavljen 23.07.2008. u 10:33 sati.