Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Arheološka iskapanja u Kotezima

U sklopu ispitnih istraživanja na budućoj trasi autoceste Ravča-Ploče, skupina arheologa je tijekom srpnja istraživala lokalitet u Kotezima uz cestu Vrgorac-Kokorići. Na navedenom lokalitetu pronađeno je ukupno desetak sandučnih i pločastih stećaka, a na jednom su ucrtana dva stilizirana križa. Stećci potječu iz 14. stoljeća, kada su ovim krajevima naizmjenice vladali hrvatsko-ugarski i bosanski vladari, odnosno lokalni velikaši i plemići. Nađeno je ukupno šezdeset grobova u kojima su pokopani ljudi različitih dobnih skupina, od djece do starijih.
Nakon završetka iskapana plan je da se navedeni lokalitet pretvori u Arheološki park. Kotežani takav projekt veoma podržavaju, što se učituje u svakodnevnim njihovima posjetima nalazištu.
U okolici ovoga nalazišta nalazi se crkvica sv. Ante, koja potječe još iz osmanskog vremena, zatim, prapovijesna gomila na obližnjim padinama Radovića, a nedaleko odavde se spušta prastara "magistrala" preko Rilića koja već stoljećima povezuje Primorje i Zagoru, tj. Zaostrog i Vrgorac. Te činjenice nas navode na zaključak kako kontinuitet življenja u Kotezima postoji od najstarijih vremena.


Post je objavljen 22.07.2008. u 20:59 sati.