Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/limun10

Marketing

IVANO BALIĆ: Ja želim povratak u Hrvatsku, ne znam što Zagreb čeka

Image Hosted by ImageShack.us


Ja želim povratak, klub ima velike planove i svi imamo jednake želje. Želim u Pekingu biti miran, a ako se sve izjalovi, barem ću znati da ostajem u Španjolskoj, kaže Balić
Dobio je najveće priznanje u karijeri izborom za nositelja hrvatskog stijega na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu. Nikada ga nešto nije toliko obradovalo iako to neće do kraja priznati. No uz lijepe stvari postoje i druge, koje ga prilično muče. Od dolaska u Hrvatsku još u svibnju nije riješio pitanje kluba u kojem će igrati iduće sezone. Možda je baš to razlog sve veće nervoze koja ga obuzima posljednjih dana treninga ili je samo riječ o teškom podnošenju dugih priprema. Dolazak u Zagreb možda će ga učiniti sretnim ili će ako sve propadne okrenuti njegovu karijeru zauvijek u drugom smjeru.Njegovi limiti na terenu nisu i nikada neće biti do kraja otkriveni. Ali on nije samo genijalan rukometaš, on ima i drugu stranu koju većina ljudi ne uspije vidjeti jer se izvan terena otvara samo rijetkima. U završnici priprema za Peking otkrio nam je dio planova i stavova od kojih ne želi odustati.
Izborom za stjegonošu u Pekingu postali ste ponajveća hrvatska sportska zvijezda. Nije mala stvar predvoditi kolonu na olimpijskoj smotri?

- Hrvatska ima mnogo velikih i kvalitetnih sportaša. Meni je drago da sam ponovno na Olimpijskim igrama i da sam među tim velikim sportašima, da ću koračati prvi i nositi zastavu. Taj osjećaj moći ću opisati tek kad sve to doživim i postanem svjestan što mi se dogodilo u Pekingu. Nikada se, pa ni sada, nisam osjećao najvećim. Možda bi bilo drukčije da sam se bavio indivdualnim sportom, ali kolektiv poput rukometa i moji životni stavovi nikad me nisu doveli do takvog razmišljanja - iz prve je odgovorio Ivano Balić.
U Ateni 2004. upoznali ste većinu najboljih hrvatskih sportaša. Koliko se uopće uspijete vidjeti i družiti s ostalim sportašima u olimpijskom selu?
- Mislim da ni ovaj put, kao ni prije četiri godine, neće biti mnogo vremena za upoznavanje i druženja. Onamo idemo sa sportskim ciljevima i ne vjerujem da ću imati priliku upoznati se s nekim svjetskim sportašem. Atenu pamtim po našem velikom uspjehu i posebnom doživljaju kad se usput sretnete s nekim sportašima koje ste do tada gledali na televiziji, poput najboljih svjetskih tenisača ili plivača.
Prije četiri godine imali ste na OI rituale s majicama i čarapama. Spremate li neki novi za Peking?
- Kako sam stariji imam sve manje rituala, a praznovjerje me odavno napustilo.
Od naših sportaša u Pekingu očekuju se velike stvari.
- Imamo mnogo kandidata za medalje, a mi kao i obično spadamo u glavne favorite rukometnog dijela Olimpijskih igara. Medalje očekujemo i od Draganje, Sanje Jovanović, Blanke, vaterpolista, tenisača... Mislim da su to glavni kandidati za uspjehe u Pekingu iako ne smijemo zaboraviti ni ostale. Dobro je da su se i košarkaši uspjeli plasirati, možda i oni nešto naprave baš u Pekingu.

Znamo da nije lako podnositi naporne treninge. Pokušate li katkad utjecati na izbornika svojim autoritetom na to što i koliko trenirate?
- Nema s njim nikakve priče. On radi svoj posao, a mi ga slijedimo. Starijima je mnogo teže odrađivati zacrtano u odnosu na nove i mlade igrače. Međutim, vidim po tome što radimo da su i treneri svih ovih godina uz nas nešto naučili.
Prije tri mjeseca rekli ste da ćete biti jako razočarani ako se ne ostvari vaš povratak u Hrvatsku. Još se ništa nije promijenilo u vašem statusu, i dalje ste igrač Portlanda San Antonija. Može li eventualni nedolazak ove godine u Zagreb promijeniti vaše igračke planove?
- Tada sam rekao da ću biti razočaran, a danas kažem da ako se ne ostvari dolazak ovog ljeta, ne znam hoće li se ikada. Vjerojatno ću karijeru zauvijek planirati daleko od Hrvatske.
Odlučni ste u svojim namjerama?
- Ja želim povratak, klub ima velike planove i svi imamo jednake želje. Ne znam zašto se čeka i sve sam opterećeniji zbog toga. Želim u Pekingu biti miran, a ako se sve izjalovi, barem ću znati da ostajem u Španjolskoj.

Cijeli razgovor s Ivanom Balićem pročitajte u Sportskim novostima!



Post je objavljen 22.07.2008. u 15:19 sati.