Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

SRBIJA UHITILA KARADŽIĆA


Image Hosted by ImageShack.us


Napokon nakon dvanaest godišnjeg skrivanja uhićen je jedan od najtraženijih ratnih zločinaca na svijetu, bivši vođa bosanskih Srba i predsjednik fantomske tvorevine Republike Srpske Radovan Karadžić. Ovaj 63-godišnji bjegunac skoro desetljeće i pol vješto je izmicao pravdi, ali moramo naglasti kako sve do sada nije bilo političke volje da se uhiti i pravdi privede uz Ratka Mladića najtraženiji bjegunac sa ovih prostora. Da je tome tako jasno nam pokazuje i ovo uhienje budući da je bivši vođa bosanskih Srba uhićen u dometu srpskog pravosuđa. Nakon ovakvog raspleta događaja treba se nadati i brzom uhićenju i drugog bjegunca i odgovornog za mnogobrojne zloćine na podrurčju Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske generala Ratka Mladića, iako bi to moglo biti nešto teže s obzirom da je on i to je odavno poznato pod neslužbenom zaštitom paravojnih i paraobavještajnih struktura vojske Republike Srbije.

Kako javlja novinarka CNN-a Christiane Amanpour uhićenje jednog najtraženijih bjegunaca, moglo bi donijeti barem onu minimalnu statisfakciju za mnogobrojne žrtve čiju je nesreću direktno ili indirektno skrivio Radovan Karadžić. Bosanski mesar ( " Butcher of Bosnia " ) kako ga je nazvala novinarka CNN i kako ga veći dio pučanstva u BIH zovoe uhićen je kordiniranom akcijom specijalnih postrojbi policije Republike Srbije ( srpska služba sigurnosti ) , međunarodne zajednice i haškog tužiteljsva, neslužbeno Radovan Karadžić uhićen je blizu samog Beograda, na području jedne beogradske općine. Prema neslužbenim informacijama Radovan Kradžić nalazi se trenutno u zgradi vojnog suda u Beogradu, pod jakim nadzorom srpskih snaga sigurnosti, nitko uključujući i same novinare ne može priči blizu toj zgradi, samo uhićenje potvrdila je i vlada Repubilke Srbije i sam srpski predsjednik Boris Tadić, kao i glasnogovornik haškog suda koji je odmah izrazio i zadovoljstvo ovom viješću, isto tako postupio je i NATO koji je pozdravio ovu akciju i izrazio nadu u skoro uhićenje druga dva preostala bjegubca Gorana Hadžića i Ratka Mladića.

Iako je Radovan Karadžić uhićen, nije sigurno da će biti izručen sudu za ratne zloćine u Den Haagu, naime postoje glasine doduše, da bi samo suđenje moglo biti u samoj Srbiji, iako je to malo vjerovatno s obzirom na jaki međunarodni pritisak na tu još uvijek ratom traumatiziranu državu. Nema sumnje kako će ovo uhićenje u Srbiji izazvati ako ništa drugo ono barem trenutnu političku krizu, ali nitko ne vjeruje da bi moglo biti masovnijih demonstracija, budući da najveći zagovornici suradnje sa haškim sudom, srpski radiklali Vojislava Šešelja i Tome Nikolića nisu na vlasti i da je ovo očito dugo pripremana i planirana akcija ( iako se razumljivo iz političkih razloga ministarstvo unutarnjih poslova RS ograđuje od tog uhićenja, svima je jasno da je upravo suprotno ), dobro razmotrena sa svih aspekta i provedena u najboljem trenutku za vlast u Srbiji. Deteljnije o samim posljedicama za Srbiju moći ćemo više reči nakon što ova vijest " sjedne " do svih građana Srbije, no treba se nadati da bi ipak razum mogao pobjediti i da bi Srbija napokon mogla proči onu katarzu kakvu je Njemačka prošla nakon sloma nacističke stranke i Treceg Reicha, to se može samo ako bi svi odgovorni bili privedeni pred lice pravde. i na sudu pred cjelokupnom javnošću odgovarali za svoje postupke.

Žrtve više nitko ne može vratiti u život i teško je donijeti pravednu i odgovarajuću presudu da bi se napokon pronašla statisfakcija za sva zlodjela koja su se događala na području Bosne i Hercegovine, teško je pronaći utjehu za Srebrenicu, ali ovo je dobar početak, samo sada ne treba stati dok svi odgovorni napokon ne stanu pred lice pravde.

Ovo je sasvim sigurno jedna ohrabrujuca vijest za sve ljude koji žele da napokon svi odgovorni za strahote ratnog bezumlja budu privedeni pred lice pravde i odgovaraju za svoja nedjelja. Nakon što se prikupe sve informacije, detaljnije o cijelom događaju obavijestit cemo vas u jednom od slijedećih članaka. Ovo je sigurno simolički kraj rata ali dok svi ne budu odgovarali za svoja nedjelja i dok svi ne budu izvedeni pred sud ne treba se zavaravati simbolikom. Dok se na ulicama gradova Bosne i Hercegovine slavi, Srbiju očekuje jedna neizvjesna noć.



Post je objavljen 22.07.2008. u 01:32 sati.