Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

HZZO - lijekovi, ostavke....

Morat ću se i ja osvrnuti na nesmotrenu izjavu, a poslije i na smjenu doktora - rukovoditelja Službe za lijekove HZZO-a. (da podsjetim ove što ne žive u Hrvatskoj - čovjek je - izvučeno iz konteksta, pa prenešeno u medije izjavio da će "neki bolesnici morati i umrijeti" - a sve vezano uz proširenje spiska lijekova koji se mogu dobiti - besplatno - na račun Hrvatskog zavoda za zdrastveno osiguranje)

Jedna od prvih stvari što su nas "učili" na edukaciji o dijabetesu je bila ta da ne vjerujemo svemu što piše na Internetu. Sada, u doba informatičke opismenjenosti i laganog surfanja, a bome i čitanja svega mogućega smeća što vam Google, Yahoo ili neki drugi pretraživač "ispljune" za vaš traženi pojam - svi imaju osjećaj da su stručanjaci za različita područja, uključujući i medicinu.

Tako ja zovem svoju frendicu, a ona - "nešto bolesna". No, ništa strašno - pročitala je ona i sama sebi dijagnosticirala neku laganu bolest. Ma moš' mislit'. Ona - prodavačica (ovaj dio je izmišljen, može biti i čistačica, ekonomistica, anybody, bez uvrede za bilo koje zanimanje) zna sve o svojoj boljci u lijevom bubregu...

Nažalost, kada dođe i do najgorih dijagnoza, ljudi se zapale za različite terapije, lijekove ili operacije koje možda naši liječnici ne rade. I naravno da mi, pogotovo ako se radi o nama samima ili našim najmilijima, uključeni duboko emocionalno gubimo zdravi razum i tražimo nemoguće! Naravno, besplatno.

Da li to znači da se, na račun svih onih "običnih" i pogotovo kroničnih bolesnika (kojemu je kvaliteta života podignuta i samo malim pomoćima u odabiru lijekova ili pomagala na račun HZZO-a) smije trošiti na jednu ili nekoliko osoba enormne svote novaca za nove, nedovoljno dokazane lijekove kako bi se - MOŽDA (u kojem postotku ili čak promilu??) - spasio jedan ili dva života?

Znam da zvuči grozno, a tako je vjerojatno zvučao i dr. Buble kada je rekao nešto slično.

A kada je trenutak da se obitelj pomiri sa situacijom, pusti bolesnika da u miru umre bez borbe sa drastičnim operacijama, bolnicama, alternativnim lijekovima ili nečim četvrtim - naravno da je pitanje!

Prema tome, kada vam krepne televizor, njega odnesete kod stručnjaka, kada vam se pokvari auto - odvezete ga kod mehaničara, tako i medicinu - ostavite stručnjacima - doktorima, koji su u mnogim granama medicine na visini svih ostalih svjetskih centara!

Da li bi vam bilo ugodnije negdje vani u nekoj bolnici? Možda, ako ste vlasnik tekućeg računa sa sličnim brojem nula kao Angeline Jolie. Ako ste običan čovjek - ni vani vam ne bi bilo bajno. Čak dapače, digli bi kredit, založili kuću - i onda došli na red za operaciju...

Ne zavaravajte se...



Post je objavljen 21.07.2008. u 18:45 sati.