750 g poriluka
3 crvena luka
50 g maslaca
500 g krumpira
750 ml vode + 1 žlica Vegete ili kocka za juhu
2 kisela vrhnja
sol
papar
Poriluk prepolovite po dužini i dobro ga operite. Narežite ga na rezance.
Luk očistite i narežite na kolute.
U loncu zagrijte maslac pa dodajte poriluk i luk. Popržite oko 5 min na laganoj vatri.
Krumpir ogulite i naribajte na tanke šnite (kao za čips). Dodajte ga u lonac s lukom.
Dodajte vodu i Vegetu (ili kocku) i kuhajte na laganoj vatri oko 30 min, pokriveno.
Na posudu stavite gusto cjedilo i u njega ulijte kuhanu juhu, povrće u cjedilu usitnite štapnim mikserom.
Ili sameljite u multipraktiku, da tekućina bude glatka i da nema grudica povrća.
Dodajte 1 kiselo vrhnje, sol i papar pa promiješajte i vratite na štednjak da zakuha. Maknite s vatre i stavite u hladnjak da se ohladi.
U ohlađenu juhu dodajte 1 kiselo vrhnje i promiješajte.
Poslužite posipano nasjeckanim peršinovim lišćem ili kolutima luka…
(Po želji, juhu razrijedite mlijekom.)
*Recept je iz časopisa «Burda Moden», 8/1981.
Jela od poriluka
Poriluk u kruhu
Slana pita od riže, sira i poriluka
Post je objavljen 21.07.2008. u 09:15 sati.