Tijesto
4 žumanjka
5 bjelanjaka
200 g margarina
300 g šećera
100 ml mlijeka
300 g brašna
2 žlice kakaa
Krema
180 g čokolade za kuhanje
140 g šećera
150 g margarina
9 žlica mlijeka
2 žumanjka
100 g mljevenih oraha
Za biskvit, 4 žumanjka, margarin i šećer pjenasto izmiksajte. Dodajte mlijeko.
Od 5 malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Naizmjence lagano umiješajte brašno i snijeg u smjesu od žumanjaka.
Prepolovite smjesu na dva dijela. U jedan dio umiješajte kakao.
Posebno ispecite žuti i smeđi biskvit u limu iste veličine (34 cm x 22 cm).
Pečene biskvite ostavite da se ohlade.
Za kremu, u lonac stavite mlijeko i dodajte čokoladu, šećer i žumanjke, dobro izmješajte pjenjačom i kuhajte na laganoj vatri da zakuha. Kad smjesa zakuha, maknite s vatre i dodajte margarin i orahe.
U lim u kojem su se biskviti pekli stavite smeđi biskvit.
Budući da se biskvit «smanji», kad se ohladi, lim možete obložiti papirom za pečenje, u njega stavite biskvit, a u prostor između stranica lima i papira za pečenje nagurajte deblji karton, da krema ne curi na sve strane.
Smeđi biskvit zalijte toplom kremom i poklopite žutim biskvitom.
Kolač stavite u hladnjak da se ohladi.
Posipajte šećerom u prahu.
*Recept je iz kuharice: Kolači – Čarolija užitaka, Nada Ćuk, Zagreb, Gospodarski list, 1998.
Post je objavljen 21.07.2008. u 09:00 sati.