Biskvit
100 g margarina
200 g šećera
prstohvat soli
2 jaja
230 g brašna
pola praška za pecivo
150 ml mlijeka
50 ml ruma
80 g čokolade za kuhanje
Krema
250 ml slatkog vrhnja
130 g čokolade za kuhanje
Ukrašavanje
100 g nasjeckane čokolade za kuhanje
Za biskvit, pjenasto izmiksajte margarin, postupno mu dodavajte šećer i sol. Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte da smjesa bude svijetla.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, pa ga naizmjence s mlijekom i rumom umiješajte u smjesu od jaja. Smjesu podijelite na dva dijela.
U jedan dio dodajte otopljenu, malo ohlađenu čokoladu.
Kalup za torte (promjera 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Naizmjence žlicom stavljajte svijetlu i tamnu smjesu. Pecite oko 50 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Za kremu, u lonac stavite slatko vrhnje i natrganu čokoladu, otopite zagrijavajući na niskoj temperaturi.
Smjesu stavite u hladnjak da se ohladi.
Kremu izvadite iz hladnjaka i izmiksajte.
Biskvit prerežite jednom vodoravno. Na jednu koru namažite s 2/3 kreme i poklopite drugom korom. Odozgo premažite ostatkom kreme.
Posipajte nasjeckanom čokoladom.
*Recept se donekle temelji na receptu iz kuharice «Voćni kolači», Zdravka Chytil-Đurić, Gospodarski list, Zagreb, 2000.
Post je objavljen 21.07.2008. u 08:46 sati.