Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Završna misa Svjetskoga dana mladih

Prenosim iz IKA-e

20.07.2008 | 11:52 | IKA V - 104557/7

Budite apostoli nade, tvorci novog obnovljenog društva i branitelji života, čuvari čiste ljubavi u nadi

Sydney, (IKA) – U tijeku završnog euharistijskog slavlja s okupljenim mladima na hipodromu Randwick papa Benedikt XVI. nije mogao prikriti svoje zadovolstvo zbog tako velikog broja mladih koji su se ovih dana okupili u Sydnesu pod geslom: "Primt ćete Duha Svetoga, koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci" na 23. Svjetskoga dana mladih, koji je početkom sedamdesetih godina zamislio papa Ivan Pavao II. Sveti Otac je izrazio nadu da će živa vatra Božje ljubavi sići na mlade i ispuniti njihova srca kako bi se pridružili Gospodinu i njegovoj Crkvi da budu poslani kao novi naraštaj apostola ponesti Krista u svijet.

Misi je prethodio bdjenje u kojem je sudjelovao i sam papa Benedikt XVI., a većina mladih, a bilo ih je više od 235.000, ostala je na hipodromu tijekom noćnih sati i tako dočekala mino slavlje. Na samom misnom slavlju sudjelovalo je više od pola milijuna vjernika. Mladima su se pridružili i mnogobrojni vjernici iz Sydneya, ali i drugih dijelova Australije. Radost zajedništva s Petrom naših dana podijelili su i Hrvatski katolički centri u Sydneyu i drugim gradovima iz kojih su vjernici organizirano hodočastili na to misno slavlje.
Misno je slavlje bilo vrlo svečano i multikulturalno. Koncelebriralo je 26 kardinala, 420 biskupa i oko tri tisuće svećenika. Na misi je Papa podijelio sakrament potvrde 24 mladih katekumena. Vjernici, posebno mladi, pobožno su pratili misno slavlje i molitve na raznim jezicima. S posebnim su oduševljem pozdravili vijest, kada je Benedikt XVI. na kraju mise na raznim jezicima najavio da će se idući Svjetski susret mladih održati u Madridu 2011.

S jakim i odlučnim riječima Benedikt XVI. pozvao je mlade budu apostoli nade, tvorci novog obnovljenog društva i branitelji života, čuvari čiste ljubavi u nadi. Od mladih je tražio da stvore novo razdoblje ljubavi koje ne će biti pohlepno i sebično, već čisto, vjerno i istinski slobodno, otvoreno prema drugima i spremno poštivati njihovo dostojanstvo. Protiv ravnodušnosti i duhovnogo umora, slijepog konformizma duhu ovog vremena Papa očekuje od mladih da postanu proroci te da stvore novi naraštaj kršćana koji će izgraditi svijet u kojem će život biti prihvaćen, poštivan i s ljubavlju zbrinut. Svijet koji ne će odbijati život i pred kojim se ne će strahovati zbog ugrožavanja i uništavanja života. Da stvore novu eru, u kojoj će nas nada osloboditi od površnosti, apatije i zatvaranja što muči duše i truje ljudske odnose. Objasnio je kako je moć Duha, moć Božjeg života, vidljiv i u Crkvi u živoj zajednici ljubavi, koja obuhvaća ljude svih rasa, narodnosti i jezika, svih vremena i svih krajeva u jedinstvu vjere u Uskrlog Krista. Crkvi je posebno potreban dar mladih. Ona mora rasti u snazi Duha Svetoga, koji i dandanas daje mladima radost i nadahnjuje ih kako s oduševljenjem služiti Gospodinu. Papa Ratzinger je mlade upozorio kako su pozvani da budu proroci nade i graditelji obnovljenog društva, ali i Crkve, koja mora biti uvijek mlada. Papa je izazovno pitao mlade što će ostaviti novim naraštajima, koju će im baštinu ostaviti i čime će se razlikovati. Benedikt XVI na kraju sa zadovoljstvom ustanovio da sve više mladih djevojaka i mladića otkriva vlastito poslanje s tisućama mogućnosti. te zaključio kako nas njihovi ideali potiču da prihvatimo poslanje koje im je Bog namijenio.
Predsjednik Papisnkog vijeća za laike, kardinal Stanislav Rylke pod čijim je okriljem priređen i j Svjetski susret mladih, primjetio je na kraju mise kako se u Sydneyu vidjelo Crkvu ne samo očima vjere, već kako se očituje pred nama. Vidimo mladiće i djevojke koji u ovim trenucima otkrivaju svoje životno poslanje te se vidi da je Crkva živa i mlada, rekao je kardinal.

Post je objavljen 20.07.2008. u 16:59 sati.