Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Papa pozvao sve vjere da se ujedine protiv terorizma

Prenosim iz Slobodne dalmacije

Papa Benedikt XVI. pozvao je u petak, u govoru upućenom islamskim i židovskim čelnicima u Australiji, sve vjere da se ujedine protiv terorizma i mirno riješe sukobe.

- U svijetu koji je ugrožen zlokobnim i sveobuhvatnim formama nasilja, ujedinjeni glas ljudi od vjere poziva nacije i zajednice da riješe sukobe mirnim sredstvima i s punim obzirom prema ljudskom dostojanstvu - kazao je Papa.

Papa je također istaknuo da je Katolička crkva otvorena tome da uči od drugih religija, što se smatra izjavom povezanom s nastojanjima Vatikana na poboljšanju odnosa s islamom.

- Crkva željno traži mogućnosti kako bi saslušala duhovno iskustvo drugih religija - kazao je Benedikt XVI.

Katoličko-muslimanski odnosi ozbiljno su narušeni 2006. kada je Benedikt održao govor u Regensburgu, u Njemačkoj, za koji su muslimani ocijenili da implicira ocjenu kako je islam nasilan i iracionalan.

Muslimani diljem svijeta tada su prosvjedovali, a Papa je prilikom posjeta turskoj Plavoj džamiji nastojao ispraviti dojam moleći se zajedno s tamošnjim imamom.

Odnosi pak između male australske muslimanske zajednice i većinskog katoličkog stanovništva zategnuti su od terorističkog napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. Uz to, Australija je tek nedavno povukla svojer snage iz Iraka.

Post je objavljen 18.07.2008. u 12:09 sati.