Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mihaelbudrovic

Marketing

Pusti me, ubit ću ga! Zašto mi razara obitelj?

Prve su to riječi supruge dubrovačkog kapetana Krista Laptala kojega je danas tročlano sudsko vijeće na prvostupanjskom sudu u grčkom gradu Patrasu proglasilo krivim po optužnici za trgovinu drogom te ga osudilo na zatvorsku kaznu od 14 godina i 200 000 eura kazne. Kapetan je proglašen krivim bez ikakvih dokaza, zbog navodne zapovjedne odgovornosti. U trenutku izricanju presude kapetanova se kćer Kristina onesvijestila, a kasnije je jecajući progovorila: Pa zar tatu nikad više neću vidjeti slobodnoga?!?


Nemam riječi kojim bi opisao tugu i nevjericu koja se osjeća u Dubrovniku i u riječima svih Laptalovih sugrađana predvođenih gradonačelnicom Dubravkom Šuicom koja je i svjedočila u Kapetanov korist. Još gore za Dubrovčane što je danas iz Haaga stigla posjetnica kako je general JNA Pavle Strugar za vandalsko i barbarsko razaranje povijesne jezgre Dubrovnika osuđen na samo 8 godina. I on je, kao i kapetan Laptalo osuđen po zapovjednoj odgovornosti, s tim da su Strugarovi podložnici ubili dvoje dubrovačkih civila. Dakle, za svjesno uništavanje grada i ubijanje civila 8 godina,a za nedokazanu zapovjednu odgovornost zbog trgovine drogom 14 godina. Bez komentara…

Image and video hosting by TinyPic


-Slijedi izvadak iz teksta na ovu temu sa portala vecernji.hr:

-------------------------------------------------------------------------------------
„Lidija, dođi me poljubiti – vikao je Kristo iz čvrstog hvata pravosudnih policajaca koji su ga vodili u pritvor, tamo gdje je proveo posljednjih godinu dana.

Na žalost, gospođa Lidija više nije znala za sebe. Cijelo vrijeme suđenja drhtala je, plakala, kao da je predosjećala da će sve završiti naopako. Čak je suprugu, u vrijeme stanke do sudačke odluke, kazala da je sve to unaprijed namješteno.
Kristo se tada požalio supruzi i kćeri. – Ako me osude, to će biti čista anarhija. Tužitelj nije iznio nikakve dokaze, samo tvrdi da sam odgovoran za sve što se događa na brodu. A to što je brod prije pečaćenja kontejnera u ekvadorskoj luci Cuayaquil pregledan i što i ja imam četiri dokumenta, certifikata, da sam naredio da se sve pregleda, nije ga zanimalo. Kao da sam ja sam trebao 180.000 kašeta otvoriti i pregledati.
Uostalom, nije mi čak dao ni da govorim, prekinuo me u objašnjavanju toga kako funkcionira cijeli sustav – kazivao je Kristo.
– Što da radimo, Kristo, ako te osude? – upitala ga je supruga
– Evo, novinari su vam ovdje, borite se – odgovorio je nesretni kapetan.

Kad je presuda izrečena, Laptalov osmeročlani odvjetnički tim ostao je u šoku, a glavni kapetan kompanije za koju je radio Laptalo George Likot gušio se u suzama.

– Pa to je najčasniji čovjek kojeg sam ikada upoznao. Nije pomoglo ni to što je Kevin Bragg, direktor Bonita Europe, tvrtke za koju je Laptalo prevozio banane, priznao da je to što je utovareno samo njegova odgovornost. Sudac je cijelo vrijeme suđenja djelovao kao čovjek koji Laptala želi osuditi.“

-------------------------------------------------------------------------------------

-Nema sumnje da je ova presuda velik udarac u vjerodostojnost i poštenost grčkog pravosuđa, ali i velik udarac (ili možda konačna potvrda nesposobnosti) hrvatskoj diplomaciji i konzularnoj službi.


Post je objavljen 17.07.2008. u 20:56 sati.