Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Sramotna posjeta bijelog broda smrti

Hrvati mogu biti ponosni na prosvjednike koji su u ponedjeljak u Splitu dočekali uplovljavanje školskog jedrenjaka čileanske mornarice Esmeralda. Prosvjed su organizirali Centar za razvoj demokracije (CERD), Građanski otpor nepravdi i Zeleni Hrvatske. Sudjelovali su i neki rođaci čileanskih Hrvata - žrtava Pinocheove diktature.

Predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito imao je svoj bijeli jedrenjak, Jadran, koji je prepušten propadanju. Što god čovjek o Titu mislio - njegov jedrenjak nika nije bio obešćašćen masovnim silovanjima, mučenjima i ubijanjima ljudi; Esmeralda jest.

Brod je naime bio poznata mujčionica u doba diktature generala Pinochea. Index.hr objavio je vijest o uplovljavanju broda u hrvatske teritorijalne vode, a zatim i o prosvjedu. Zanimljivo je pogledati i izvještaj na sutra.hr (odakle sam posudio i fotografiju), osobito komentare koji pokazuju spektar shvaćanja - i nažalost posvemašnjeng neshvaćanja, nedostatka suosjećanja i nezainteresiranosti.

Neki komentatori naime misle da su jako pametni ako kaže "ma koje su to budale koje prosvjeduju protiv broda, nije brod kriv...". pa se izruguju, pa ubce nešto protiv komunjara... Međutim, za milijune Čileanaca, koji se sjećaju diktature, brod je i danas simbol zla i smrti. Osnovni podaci dati su u spomenutim člancima pa ih neću prenositi - ali dovoljno je ukazati da postoji mrežno sjedište chile-esmeralda.com, posvećeno sjećanju na mučenja i ubijanja koja su se na brodu odigravala. Među ubijenima je bilo puno žena, te jedan katolički svećenik..Tu možete naći još podataka (na španjolskom i engleskom). Mučenje na brodu preživio je jedan Hrvat - političar i pisac Sergio Vuskovic.

Brod je bio posjetio Europu 2003., Nakon što su neki Čileanci koji žive u Njemačkoj upozorili na njegovu mučnu prošlost, u Engleskoj su organizirani prosvjedi, nakon čega je čileanska mornarica odustala od planirane posjete Esmeralde Britaniji. Jedan od organizatora prosvjeda bila je Patricia Bennett, sestra katoličkog svećenika Michaela Woodwarda, koji je radio među sirotinjom čileanske luke Valparaiso (gdje je Vuskovic bio gradonačelnik). Bio je doveden na bijeli brod u rujnu 1973., mučen i ubijen.

Post je objavljen 17.07.2008. u 11:02 sati.