Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Počela 42. međunarodna smotra folklora

ZAGREB - Nastupom glazbene skupine Manganiyara iz grada Jaisalmera u indijskoj državi Rajahstan danas je na zagrebačkome glavnom trgu počela 42. međunarodna smotra folklora tijekom koje će na Trgu bana Jelačića i na zagrebačkome Gradecu nastupiti 26 folklornih skupina iz Hrvatske te dvanaest iz inozemstva.

Građanima hrvatske metropole i njihovim gostima na te će se dvije otvorene gradske pozornice predstaviti kulturno-umjetnička društva i neformalne hrvatske folklorne grupe, kao i skupine iz Francuske, Grčke, Indije, Kolumbije, Litve, Malavija, Maroka, Meksika, Rusije, SAD-a, Slovenije i Švedske.

I dok će pozornica na Trgu bana Jelačića biti mjesto nastupa folklornih skupina i tijekom prijepodneva te u večernjim satima, na Gradecu će se svake večeri održavati koncerti etno i tradicijske glazbe, koji će se, u slučaju kiše, "seliti" u Tvornicu kulture.

Sudionike smotre ugostit će još nekoliko zagrebačkih prostora - Zagrebačko kazalište lutaka, Gliptoteka HAZU i Atrij "Klovićevih dvora" gdje će biti održane plesne radionice i koncerti, a u crkvi sv. Katarine će u nedjelju, posljednjega dana Smotre, biti održan koncert crkvene pučke glazbe Gorskoga kotara.

Folklor Gorskoga kotara jedna je od odabranih tema ovogodišnje smotre, kako bi se, ističe stručna i umjetnička ravnateljica Zorica Vitez, bolje upoznali s folklorom toga kraja koji je zapravo "uvezen" od susjeda, ali je zanimljivo njegovo lokalno ostvarenje.

Odnosno, objasnila je, na tribini koja će se održati posljednje večeri Smotre na Gradecu, moći ćemo bolje upoznati folklor samozatajnih stanovnika Gorskoga kotara koji su, po svojoj tradiciji, već odavno u Europi.

Na Gradecu će se u petak održati i svečana priredba "Govorimo i pjevajmo hrvatski" kojoj je naglasak na hrvatskome jeziku i njegovim dijalektima - bogatstvu i raznolikosti lokalnih govora što će se očitovati u izvedbi zdravica i drugih svadbenih govora te jurjevskih ophoda i božićnih čestitara.

(Hina)

TOTAL PORTAL

Post je objavljen 16.07.2008. u 18:42 sati.