Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nlo95agan

Marketing

TEORIJA NASTANKA SUNČEVA SUSTAVA

Kako je nastao Sunčev sustav? Najnovije teorije govore da je sve počelo prije 4.5 milijardi godina, eksplozijom supernove u blizini velikog oblaka plina. Kako je teklo stvaranje Sunca i planeta, saznajte u tekstu koji slijedi.

Od oblaka plina do protozvijezde

Naša Zemlja i Sunčev sustav, kao ni ostatak svemira, nisu postojali oduvijek. Prije 4.65 milijardi godina, oko 10 milijardi godina nakon Velikog Praska, materijal od kojeg se danas sastoji Sunčev sustav je bio u obliku golemog oblaka (kao na slici 1.) plina i prašine (99% vodik i helij te 1% teži elementi). Oblak se sporo okretao oko svog središta i mirno kružio oko središta galaksije.

Tada se najvjerojatnije u blizini tog oblaka dogodila eksplozija jedne zvijezde - pojava koja se zove supernova. Udarni val materijala sa eksplodirajuće zvijezde je obogatio oblak težim materijalima koji su nastali u supernovi, te uzrokovao sabijanje plina i prašine koji su već bili tu. To je imalo za posljedicu rastuću gustoću oblaka i gravitacijsku silu među česticama. Sabijanje oblaka je natjeralo većinu materijala u samo središte od kojeg nastaje protozvijezda,dok se ostatak oblaka spljoštio u disk.

Post je objavljen 16.07.2008. u 18:22 sati.