2 velike tikvice ili 5-6 manjih tikvica
800 g krumpira
1 žlica margarina
2 crvena luka
4 češnja češnjaka
3 grančice ružmarina
sol, papar
muškatni oraščić
+
300 ml kiselog vrhnja (tvrdi naribani sir)
Tikvice operite i uzdužno ih prerežite na pola. Žlicom najprije izdubite središnji dio s košticama. A onda pomoću žlice sastružite i bijeli mesnati dio da ostanu «čamci» čija je kora debela oko 0,5 cm.
Mesnati dio koji ste izdubili iz tikvica možete narezati na kockice i pomiješati s nadjevom.
Krumpir ogulite i narežite na male kocke.
Obje vrste luka očistite i nasjeckajte.
Ružmarin operite, natrgajte i nasjeckajte.
U loncu rastopite žlicu margarina, dodajte obje vrste luka, ružmarin, krumpir (i po želji izdubljeni narezani dio tikvice). Pržite 10ak min na laganoj vatri.
Ostavite da se malo ohladi, začinite.
U duboki lim složite izdubljene tikvice, iznutra ih posolite i popaprite i napunite ih nadjevom. U lim, oko tikvica, ulijte vodu pomiješanu s Vegetom (da doseže 1-2 cm visine lima). Odozgo prekrijte aluminijskom folijom.
Pecite 1 sat u pećnici zagrijanoj na 220-250 stupnjeva.
Maknite foliju i odozgo nakapajte kiselim vrhnjem (po želji, posipajte naribanim sirom).
Zapecite u pećnici, nepokriveno, na 200 stupnjeva.
Poslužite odmah.
Jela od tikvica
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Kruh s tikvicama
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Musaka od tikvica i riže
Pohana jaja s tikvicama
Pohane tikvice sa sirom
Punjeni cvjetovi tikvica
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Tikvice a la Gloria
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni složenac od tikvica
Post je objavljen 15.07.2008. u 10:25 sati.