Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

SVETI JOSIP, ĐAVAO I POLITIKA


Prolazeći kroz šumu običnih svakodnevnih vijesti čovjek rijetko zapaža nešto posebno. Ipak ponekad samo dvije takve vijesti mogu potpuno zbuniti. Ali samo ako ih se pokuša dovesti u međusobnu vezu. No, osim toga, tek sučeljeni sadržaji tih vijesti pomažu da se shvati nešto više odnosno čovjeka prisile da mućne mozgom. Upravo se događa sa sljedećim jučerašnjim vijestima.

Prva je vijest da je pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić u ponedjeljak (14.07.) blagoslovio reljef Svetog Josipa, postavljen desno od ulaza u Hrvatski sabor. Taj reljef je rad kipara Šime Vulasa i prikazuje Svetu obitelj (hm, tu nešto nije jasno – je li Sv. Josip ili je Sveta Obitelj?), a postavljen je na inicijativu pokojnog zastupnika HSU-a Josipa Sudeca kao trajan podsjetnik na odluku Sabora iz 1687. godine kojom je Sv. Josip na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića proglašen zaštitnikom Hrvatske.

Predsjednik Sabora Luka Bebić poručio je da treba revalorizirati značaj Sv. Josipa kao zaštitnika Hrvatske ter podsjetio da je hrvatski narod u borbama tijekom 16. i 17. stoljeća branio i obranio kršćanstvo. A predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je rekao: "U teškim trenucima svoje povijesti hrvatski je narod zazivao pomoć Božju i svetaca kao svojih zaštitnika. Zazivanje i štovanje svetaca dio je hrvatske tradicije koji učvršćuje našu vjeru, čini nas jačima, mudrijima i odlučnijima."

Biskup Košić istaknuo je važnost Sv. Josipa kao glavara Svete obitelji i poručio da iznad svega treba poštivati dostojanstvo hrvatskih obitelji.

Druga vijest je iz našega najvećeg nacionalnog svetišta Marija Bistrica. Tu je u nedjelju (13.07.) proslavljen blagdan Majke Božje Bistričke i 10 godina beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca. Pred mnoštvom vjernika misu je predvodio fra Zvjezdan Linić koji je u propovijedi govorio o stalnoj borbi dobra i zla u svijetu.

"Đavao danas više i ne skriva svoje nakane, već se pokazuje i vlada medijima, politikom i javnim životom, namećući neke svoje norme: materijalizam, promiskuitet i pornografiju suprotno deset Božjih zapovijedi. No, dobro će uvijek pobijediti zlo, makar je danas dobro ugroženo i nekim novim državnim zakonima. Mogu oni izmisliti bilo što, ali pobjeda je uvijek na strani dobra", među ostalim je istaknuo pater Linić. Zato je vjernicima posvijestio kako je vrijeme da se opredijele za pravu stranu kako zlo ne bi zavladalo svijetom i da ne bi bile ugrožene obitelji vjernika.

Eto, dakle – sapienti sat! Ili ipak nije? "Tko ima uši (da čuje), neka čuje!" – rekao bi Isus.




Post je objavljen 15.07.2008. u 00:48 sati.