Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Kapitulacija fašističke Italije



Opće stanje na bojišnici

Na području ex Jugoslavije Talijani imaju 2. armiju i dva korpusa 9. armije i te postrojbe stalno trpe teške gubitke u borbama s postrojbama NOV. U Sjevernoj Africi talijanske postrojbe također nižu poraz za porazom. Tako su im britanske postrojbe, iako malobrojne, nanijele težak poraz 1941., te ih izbacile iz Etiopije. Iako im je njemački Afrički korpus stigao u pomoć, Talijani gube Kirenajku i Libiju, a potom doživljavaju i zajednički poraz u Tunisu 1943. Na istočnoj bojišnici Europe u području Dona poražena je talijanska 8. armija. Teške poraze pretrpjela je i talijanska ratna mornarica kod Taranta 1940. i kod Matapana 1941.

Kapitulacija i stvaranje Republice Sociale Italiana

Poradi teških vojničkih poraza i nezadovoljstva ratom i fašističkim režimom nakon iskrcavanja Saveznika na Siciliju dolazi do sloma fašizma i Italija ispada iz rata. Talijanske postrojbe dolaze pod zapovjedništvo kralja, a izabrana vlada maršala Badolja 3. rujna 1943. potpisuje sporazum o primirju sa Saveznicima, a potom i kapitulaciju fašističke Italije. Nijemci reagiraju vrlo brzo i već 10. rujna zauzimaju Rim, a padobranskom akcijom na Gran Sasso 12. rujna oslobađaju iz zatvora Musolinija. Musolini pod okriljem Nijemaca 25. listopada proglašava u Veroni Talijansku Socijalnu Republiku (Republica Sociale Italiana). Razgraničenje RSI i ostatka Italije ide crtom bojišnice između njemačkih i savezničkih postrojbi.

Razoružavanje fašističkih postrojbi i narastanje talijanskog pokreta otpora

Oklijevanje maršala Badolja da ustroji novu talijansku vojsku Nijemcima je omogućilo da brzo uspostave nadzor nad sjevernim i središnjim dijelovima Italije. Tako se nakon kapitulacije organizira Comitato di liberazione nazionale centrale CLN koji započinje borbu s njemačkim postrojbama i ostatkom fašističkih talijanskih postrojbi. Iza savezničkih crta ustrojene su postrojbe sastavljene od talijanskih vojnika koje se nazivaju Corpo Italiano di Liberazione CIL. Na području ex Jugoslavije na stranu postrojbi NOV prelazi kompletna talijanska divizija 'Venezia' i dijelovi talijanske divizije 'Taurinese' od čijih je vojnika ustrojene nova talijanska divizija 'Garibaldi', a potom još jedna divizija 'Natisone', te brigada 'Italija' u čiji su sastav ulazili talijanski vojnici. Razoružane su slijedeće talijanske divizije: u Sloveniji 'Torino Julia', 'Sforzesca', 'Isonzo', 'Cacciatori delle Alpi' i 'Lombardija'; u Hrvatskoj 'Macerata, 'Murge', 'Bergamo' i manji dijelovi divizije 'Zara'; u Crnoj Gori i Makedoniji manji dijelovi divizije 'Arazzo'. Tako je na području ex Jugoslavije propao njemački plan za razoružanjem talijanskih 2., 9. i dijelova 8. armije, osim manjih dijelova, jer su ih u tom preduhitrile postrojbe NOV.


Post je objavljen 13.07.2008. u 20:58 sati.