Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Jeste li ovisni o slanju SMS poruka ?

.



Znate li da je proslo vec oko 16 godina kako je poslana prva SMS na mobilni telefon ?
Ovih dana slusao sam neke statistike koje su me ostavile bez texta.
Naime u Njemackoj koja ima oko 80 Milijuna stanovnika u prosjeku svaki stanovnik godisnje posalje oko 280 SMS poruka na mobilni telefon !?!?
Vise od polovice cestitki koje se salju tijekom godine su cestitke elektronskim putem.
Nijemci su Svjetski prvaci u slanju SMS poruka a medju onima koji najvise poruka takvog tipa salju su uzrasti od 14 - 19 godina.
Nijemci šalju više SMS poruka od bilo kojeg drugog naroda na svijetu saljuci milijune tekstualnih i medijalnih poruka godišnje sto je u prosjeku oko 280 poruka po osobi, a to cesto puta za vrijeme Bozica i doceka Nove godine (Silvestrovo) dovodi do pada telefonskog sustava.
(Napomena: to su vec stariji podatci)

Prema nekim podatcima sa neta samo u Hrvatskoj je za Božić 2006. poslano 40 milijuna SMS, sto je za 33 posto više nego 2005 godine.
Za Novu godinu 2007. kroz domaće je mreže prošlo 43 milijuna kratkih poruka - a to je 41 posto više nego godinu ranije.
Rast se bilježi iz godine u godinu, a u vrijeme Bozica i i doceka nove 2008 godine, poslano je više od 100 milijuna SMS poruka .

Dr. Mark Collins iz londonske klinike za ovisnike Priory upozorava da sklonost prema slanju SMS-a, mobilnom telefoniranju i chatanju kod mnogih je korisnika moderne tehnologije preraslo u ovisnost. Neki su navučeni na mobitele kao drugi na kockanje ili seks .
Procjenjuje se da 380.000 ljudi u svijetu pati od ovisnosti o SMS-ima te im treba liječenje - kaže dr. Herter, na čijoj klinici za odvikavanje postoji odjel za telekomunikacijsku ovisnost.
Pored toga postoji jos problem "drustvene izolacije" kojem su takve osobe skolone sto podrazumjeva manju komunikaciju u stvarnom zivotu a vise putem virtualnih pomagala.

Mnoge javne ustanove pa primjera radi i HTV kao drzavna institucija javno poziva u svojim emisijama da se glasa putem SMS poruka ( Piramida, Pjesma Eurovizije, DORA, i slicne emisije) sto je slucaj u cijelom svijetu, zato sto je to odlican dodatni izvor zarade ako se pogleda koliko kosta slanje samo jedne takve poruke.
U ovom slucaju nebi se osvrtao na lose rezultate na pjesmi Eurovizije koja se odabire upravo losim ukusom onih koji glasaju putem SMS poruka.
Sve to polako gubi svoj smisao a bitan je samo profit i zarada. !

Na zalost mnogi ovisnici u slanju SMS poruka ne vide nista lose i smatraju to necim sto je sasvim normalno.
Prije nekog vremena pisao sam vec jedan post o mobilnim telefonima, ali danas zelim napomenuti samo o problemu SMS kojim profitiraju svi osim korisnika pa i drzava svakako koja na to dobija dio poreza.
Mozemo li reci da vecini slucajeva grijese i roditelji koji svojoj djeci kupuju mobilne telefone a koliko mi je poznato kod nas se mobiteli kupuju kao poklon za Krizme, Pricesti, Rodjendane.........

Koliko ste vi ovisni o slanju SMS ili MMS poruka ?




(P.S: Fizikalac, Kolega mucim se sa jogurticom, puna je visanja i jogurta naravno smijehnjamibelj )









Post je objavljen 13.07.2008. u 09:56 sati.