Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pio980

Marketing

Slučaj Nizozemska 2.dio

Vinko ŠALOV (organizator koncerata): «Kontaktirao sam Veleposlanstvo Hrvatske u Den Haagu s molbom da napišu pismo za Thompsona u kojem će jamčiti za njegov koncert, no odgovoreno mi je da oni s time nemaju ništa. To je užasno uvrijedilo sve Hrvate koji žive u Nizozemskoj jer se naše veleposlanstvo nije željelo založiti za nas. Pitam se zašto nam to veleposlanstvo uopće treba.» Marka Perkovića Thompsona uhvatili smo na frankfurtskome aerodromu pri povratku iz Amsterdama. Ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju dao je izjavu u kojoj nam je uglavnom potvrdio nizozemska događanja te otkrio, po njemu, i glavnoga krivca za čitav slučaj. "Židovska organizacija CIDI oklevetala me je u danima prije samoga koncerta da sam britanski nacist što je čak i objavljeno na lokalnoj amsterdamskoj televiziji. Koliko su neupućeni, pokazuje i to što su me, vjerojatno zbog nadimka, povezali s Velikom Britanijom, a ja nisam ni Britanac ni nacist, nego sam Hrvat i domoljub. Nemam ništa protiv Židova, ali znamo da ni Isus Krist nije imao ništa protiv njih, pa su ga svejedno razapeli, a kamoli neće mene, malog običnog čovjeka", ističe Thompson."Brojni nizozemski novinari koji su i te kako bili zainteresirani za cijeli slučaj, čak su mi pokazali i fotokopiju pisma na nizozemskome jeziku koje je još u sedmome mjesecu poslano iz Hrvatske, a koje je bilo potpisano imenom Karađorđe. U tome pismu mene se optužuje za nacizam, a ako to javnost želi, spreman sam ga i pokazati", uvjerava hrvatski pjevač, dodajući kako je atmosfera na rotterdamskome koncertu koji je izveo njegov bend bila jedna od najljepših što ih je on doživio u svojoj karijeri.
"Policija mi je dopustila da se popnem na pozornicu i obratim publici koja je potom počela pjevati hrvatsku himnu, a mnogi među nazočnima su i zaplakali. Ljude sam zamolio za dostojanstveno ponašanje, pa je tako i čitav koncert protekao uistinu u veličanstvenom ambijentu", tvrdi Thompson, napominjući kako ga policija nije izbacila iz dvorane, nego da je on sam iz nje izišao kako bi obavio razgovore s nizozemskim novinarima.
Thompsonov organizator inozemne turneje, Matko Pavić, kazao nam je da je židovska organizacija CIDI vršila veliki pritisak na gradonačelnika Amsterdama te vlasnike dvorane u kojoj se trebao održati koncert, prijeteći im da će, ako dopuste Thompsonu nastup, preko svojih veza onemogućiti njihove daljnje poslove."Vlasnici dvorane su se uplašili te su zbog toga i otkazali najavljeni koncert", govori Pavić, dok za "incident" iz Rotterdama kaže da su im iz policije prije koncerta rekli kako Thompson ne smije pjevati "zbog pritisaka odozgo".




Post je objavljen 12.07.2008. u 19:34 sati.