Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Žele s voćem

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


100 g smrznutih malina
100 g dinje
1 nektarina
1 nar
1 jabuka
4 banane
1 konzerva kompota od breskvi
šaka crnog grožđa
sok od 2 limuna
450 ml vode
250 ml (bijelog) vina
40 g želatine
4 žlice šećera


Maline odmrznite.
Breskve ocijedite i svaku polovicu prerežite na pola (da dobijete četvrtine). Dinju i nektarinu očistite i narežite na kockice. Nar očistite. Grožđe operite i natrgajte na bobice.
Jabuku ogulite i narežite na kriške pa prelijte sokom 1 limuna.
3 banane ogulite i ostaviti cijele, a 1 bananu narežite na kolute pa sve 4 banane dobro nakapajte sokom 1 limuna.

Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri.
U lonac stavite vodu, vino, šećer i kriške jabuke zajedno sa sokom limuna kojim ste ih prelijali. Kuhajte 5 min pokriveno na laganoj vatri. Maknite sa štednjaka pa kriške jabuke izvadite šupljikavom žlicom pa ih naizmjence s ostalim voćem rasporedite u metalni kalup (zapremnine oko 2 litre).

U vruću tekućinu odmah umiješajte nabubrenu želatinu. Dobro promiješajte žlicom da se sva želatina rastopi. Tekućinu prelijte po voću.
Kalup stavite u hladnjak preko noći.

Sutradan tankom oštricom noža pri vrhu odvojite žele od ruba kalupa. Kalup stavite u posudu s vrućom vodom (nemojte zalijati žele) i ostavite tako 30 sekundi. Kalup izvadite iz vode, na njega stavite pladanj i sve zajedno okrenite i lagano protresite da žele sklizne na pladanj.
Nemojte kalup predugo ostaviti u vodi jer će se sav žele otopiti. Kad skinete kalup možete žele staviti natrag u hladnjak ako se po vrhu previše otopio.

Žele ukrasite po želji i do posluživanja držite u hladnjaku.

Image and video hosting by TinyPic

Možete kombinirati razno svježe ili zamrznuto voće te voće iz kompota. Ako koristite banane, jabuke i kruške dobro ih nakapajte limunovim sokom. Jabuke i kruške možete prokuhati kako je opisano gore u receptu, ali nije obavezno, možete ih ostaviti da budu prirodno «tvrde», u tom slučaju zakuhajte vino s vodom i šećerom i odmah ih maknite s vatre, umiješajte želatinu i prelijte po voću.
Ako koristite kivi, ananas ili papaju kratko ih prokuhajte u vodi ili vinu pa tu prokuhanu tekućinu bacite.
Ako izbacite šećer, a vino u potpunosti zamijenite vodom (a možete staviti i dijetni sok) dobit ćete jednako ukusnu dijetnu verziju želea (umjesto šećera možete staviti tekuće dijetalno sladilo, ovisno o tome koliko je voće slatko odnosno kiselo).

Image and video hosting by TinyPic




Post je objavljen 11.07.2008. u 11:35 sati.