1 staklenka kompota od višnji
125 ml crnog vina
125 ml vode
75 g šećera
sok 1 limuna
1 paketić želatine
Namočite želatinu da nabubri.
Ocijeđene višnje, vino, vodu, šećer i limunov sok kuhajte pokriveno 5 min na laganoj vatri. Maknite sa štednjaka i umiješajte nabubrenu želatinu da se otopi.
Metalne kalupiće (zapremnine oko 250 ml) isplahnite hladnom vodom i napuniti ih vrućim želeom.
Stavite u hladnjak na 4-5 sati.
Tankom oštricom noža odvojite stvrdnuti žele od ruba kalupa. Kalup stavite u vruću vodu na 20ak sekundi (nemojte zalijati žele). Izvaditi iz vode i kalup poklopite tanjurićem, okrenite i malo protresti da stvrdnuti žele sklizne na tanjur.
Ako se žele neda izvaditi stavite kalup u vodu na još 10ak sekundi pa onda istresite. Nemojte posude sa želeom predugo držati u vrućoj vodi jer će se cijeli žele rastopiti. Ako vam se čini da je odozgo žele malo previše rastopljen kad ga istresete iz kalupa možete ga na tanjuriću staviti nakratko u hladnjak.
Napola istucite slatko vrhnje (da ostane tekuće). Ako ste koristili male kalupe za kuglof slatko vrhnje možete uliti u sredinu želea ili ukrasite po želji.
*Recept je iz časopisa «Burda Moden», 6/1978.
Post je objavljen 11.07.2008. u 11:25 sati.