Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rusija: Hrvatska u NATO-u ugrožava sigurnost

Proširenje NATO-a ne pridonosi sigurnosti u Europi nego potkopava kolektivne napore u borbi protiv novih rizika i opasnosti, priopćilo je jučer Moskvi rusko ministarstvo vanjskih poslova reagirajući na potpisivanje pristupnih protokola Hrvatske i Albanije od srijede.



Primanje novih država u NATO predstavlja povredu najvažnijeg načela na kojemu počiva koncept nedjeljivosti sigurnosti, a on glasi da sigurnost jednih ne smije biti na teret drugih, pojasnio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko. Sigurnost zemalja članica NATO-a ne ugrožavaju druge države, nego novi izazovi poput međunarodnog terorizma ili organiziranog zločina. Proširenje saveza stoga nije primjerena reakcija, smatra ruska vlada.

Stalni predstavnici zemalja članica NATO-a potpisali su u srijedu u Bruxellesu Protokol o pristupanju Savezu Hrvatske i Albanije. Nakon potpisivanja Protokola o proširenju počinje ratifikacija u nacionalnim parlamentima zemalja članica. Kada se završi postupak ratifikacije, zemlje članice obavijeste o tome američki State Department, koji je depozitar Washingtonskog ugovora, a onda glavni tajnik NATO-a poziva zemlju da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru.

Post je objavljen 11.07.2008. u 08:10 sati.