Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svezadom

Marketing

Vodič za kupnju klima uređaja – 1. dio

Klima uređaj je jedan od onih uređaja koji prihvatite zdravo-za-gotovo kad ih imate. A u ljetnim i sparnim danima kakvi su trenutno u Zagrebu, klima uređaj je fenomenalna stvar.

U stvari širom svijeta u relativno toplim klimama, klima uređaji su postali više norma nego iznimka. Osim što hlade, odvlažuju zrak i filtriraju ga, čineći ga ugodnijim i čišćim.

Za one koji nisu upoznati sa terminologijom, središnji klima uređaj radi na jednom mjestu u stanu i izmjenjuje zrak u cijelom stanu. Za razliku sobni i zidni klima uređaji generalno hlade ili griju jednu prostoriju u stanu i možda još jednu (kroz vrta). Središnji klima uređaj se ventilacijskim otvorima proteže kroz cijeli stan i podjednako održava temperaturu svugdje.

Pojam „toplinska pumpa“ kod klima uređaja označavaju one klima uređaje koji se zimi mogu pretvoriti u grijače.

Kapaciteti za hlađenje

Proizvođači klima uređaja proizvode klime u različitim veličinama, oblicima i kapacitetima. Kapacitet se obično prikazuje u tonama ili BTU. Mnogima je BTU totalno nepoznata jedinica pa evo kratkog objašnjenja.

BTU (British Thermal Unit) označava Britansku toplinsku jedinicu koja je postala neslužbeni standard u izražavanju kapaciteta klima uređaja, točnije jedinica za davanje topline. 1 BTU je jednako onoliko energije koliko treba da se jedna funta vode zagrije za 1 Fahrenheit. Kako znam da nismo navikli na Fahrenheite i funte kao mjere ovo baš i nije jasno objašnjenje.

Ukratko, za otopiti 1 tonu leda u razdoblju od jedan dan treba vam snaga od 12000 BTU/h.

Kod klima uređaja „veće je bolje“ ne mora biti istina. Za početak, što je veći kapacitet viša je početna cijena, a to obično mnoge nas brine. Osim toga može biti prejaka za veličinu stana u koji ide. Isto tako, premali klima uređaj nema dovoljni kapacitet da održava dobru temperaturu za vrijeme jednog jako vrućeg ili hladnog dana. Veličina utječe i na uklanjaje vlage iz zraka. Veliki klima uređaji će stalno cirkulirati i čak „presušiti“ zrak i manjim stanovima. pa je ponekad bolje imati samo malo preslab klima uređaj nego prejak

Dodatna stvar na koju treba paziti je i potrošnja energije jer veliki klima uređaji će jako brzo rashladiti stan ali će i potrošiti za to mnogo struje. No premali klima uređaji neće moći rashladiti stan pa će stalno raditi i opet vam potrošiti puno struje.

Potrebno je i misliti na to kako će i kuda teći zrak koji cirkulira. Ako je klima na pravom mjestu, odnos hlađenja u potrošnje bit će izvrstan jer se ohlađeni zrak raspoređuje ne najbolji mogući način.

Svakako je ponekad dobro posavjetovati se sa stručnjakom za klima uređaje.


Post je objavljen 11.07.2008. u 08:30 sati.