Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kulerica

Marketing

Bremenski gradski muzikanti

Bremenski gradski muzikanti ime je bajke braće Grimm: magarac, pas, mačak i pijetao, nezadovoljni svojim gospodarima i u strahu za svoje živote, odlaze od kuće te se u bijegu sasvim slučajno sreću i odlučuju zajedno nastaviti svoj put. Magarac predlaže da odu u Bremen, grad poznat po slobodama koje pruža, te da u njemu postanu muzikanti. Sve se životinje slože i zajedno krenu.

Budući da je grad daleko, prisiljeni su prenoćiti u šumi, u kojoj otkrivaju kućicu u kojoj su razbojnici. Uspijevaju prestrašiti razbojnike, koji se, glasno vrišteći, razbježe, a životinje prespavaju u praznoj kući. Jedan od razbojnika tijekom noći vratio se provjeriti je li kućica slobodna, no životinje ga ponovno otjeraju, ovaj put zauvijek. Bremenskim se muzikantima kućica toliko dopala da su odlučili ostati u njoj.

Čiča miča, gotova priča.








Statua Bremenskih muzikanata nalazi se na zapadnom zidu gradske vijećnice i vremenom je postala zaštitnim znakom grada. Njome ujedno završava šest stotina kilometara dugačak njemački put bajki, koji povezuje mjesta na kojima su smještene najpoznatije njemačke bajke i predaje.

Kao što vidite na slikama, magarčeve su noge sasvim izlizane; razlog tomu jest taj što se vjeruje da čvrsto držanje njegovih prednjih nogu donosi sreću, pa turisti ponekad stoje u redu kako bi mogli uhvatiti poznate srećonosne noge. Starijoj nasljednici se priča toliko svidjela da smo morali redivno prolaziti kraj muzikanata i naravno da ih je svaki put morala dotaknuti i podragati. Čak smo joj potajno kupili muzikante u plišanoj varijatni i koji tjedan kasnije joj ih, zajedno s knjigom, poklonili za rođendan.

Bajku o bremenskim muzikantima možete kupiti u nekoliko hrvatskih izdanja; na žalost, kad sam je tražila, pronašla sam samo ono (neću reći kojeg izdavača) pretenciozno naslovljeno "Bremenski glazbenici". Kata-fakin-strofa. Njemačka riječ "Musikanten" znači upravo to - muzikanti. Radi se o životinjama, a ne o ljudima, još manje o akademski obrazovanim glazbenicima. Uglavnom, priču smo nekoliko puta pročitali, a muzikante je, posebno magarca, posvojila mlađa nasljednica, koja je do prije par minuta i spavala s njim. cerek

Post je objavljen 10.07.2008. u 14:50 sati.